Е-добавки Штучного походження

Походження добавки:

Харчові добавки штучного походження - це речовини, які створені людиною в лабораторіях. Вони не зустрічаються в природі, а синтезуються з різних хімічних сполук. Ці добавки використовуються для покращення смаку, кольору, текстури та терміну зберігання продуктів харчування.

Вони можуть впливати на зовнішній вигляд, аромат та консистенцію їжі. Деякі штучні добавки допомагають зберегти продукти свіжими довше, інші надають їм яскравого кольору або посилюють смак.

Перша штучна харчова добавка - сахарин - була створена випадково в 1879 році під час дослідження похідних кам'яновугільної смоли. Деякі штучні добавки можуть викликати алергічні реакції у чутливих людей.

Добавки:

  • E 101
    Рибофлавіни (Riboflavin)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 1404
    Оксидований крохмаль (Oxidized starch)
    - Відносно безпечний |ЕмульгаториЗагусникиСтабілізатори
    Штучне
  • E 1422
    Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)
    - Відносно безпечний |ЕмульгаториЗагусникиСтабілізатори
    РослиннеШтучне
  • E 1442
    Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)
    - Відносно безпечний |ЕмульгаториЗагусникиРечовини проти злежуванняСтабілізатори
    РослиннеШтучне
  • E 1450
    Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)
    - Безпечний |СтабілізаториЗагусникиЕмульгатори
    РослиннеШтучне
  • E 150
    Цукровий колер (Caramel color)
    - Середня безпека |ЕмульгаториБарвники
    РослиннеШтучнеМікробіологічне
  • E 150b
    Цукровий колер II (Caustic sulphite caramel)
    - Безпечний |Барвники
    РослиннеШтучне
  • E 150c
    Цукровий колер III (Ammonia caramel)
    - Відносно безпечний |Барвники
    РослиннеШтучне
  • E 150d
    Цукровий колер IV (Caramel Color IV)
    - Середня безпека |ЕмульгаториБарвники
    РослиннеШтучнеМікробіологічне
  • E 1510
    Спирт етиловий (Ethanol)
    - Безпечний |КонсервантиНаповнювачі
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 1518
    Триацетин (Glyceryl triacetate)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиНосіїЕмульгатори
    РослиннеШтучне
  • E 160
    Каротиноїди (Carotenoids)
    - Безпечний |Барвники
    РослиннеШтучне
  • E 160a
    Каротини (Beta-carotene)
    - Безпечний |Барвники
    РослиннеШтучне
  • E 160e
    Бета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))
    - Безпечний |Барвники
    РослиннеШтучне
  • E 172
    Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)
    - Безпечний |Барвники
    МінеральнеШтучне
  • E 173
    Алюміній (Aluminium)
    - Середня безпека |Барвники
    МінеральнеШтучне
  • E 175
    Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)
    - Безпечний |Барвники
    МінеральнеШтучне
  • E 200
    Сорбінова кислота (Sorbic acid)
    - Безпечний |Консерванти
    Штучне
  • E 202
    Сорбат калію (Potassium sorbate)
    - Безпечний |Консерванти
    РослиннеШтучне
  • E 210
    Бензойна кислота (Benzoic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    РослиннеШтучнеМікробіологічне
  • E 230
    Дифеніл (Biphenyl)
    - Середня безпека |Консерванти
    МінеральнеШтучне
  • E 236
    Мурашина кислота (Formic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    РослиннеШтучнеТваринне
  • E 260
    Оцтова кислота (Acetic acid)
    - Безпечний |КонсервантиРегулятори кислотності
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 262
    Ацетат натрію (Sodium acetate)
    - Безпечний |КонсервантиРегулятори кислотності
    Штучне
  • E 280
    Пропіонова кислота (Propionic acid)
    - Безпечний |Консерванти
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 290
    Вуглецю двоокис (Carbon dioxide)
    - Безпечний |КонсервантиПіноутворювачіКарбонізаториПакувальні газиПропеленти
    Штучне
  • E 296
    Яблучна кислота (Malic acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіРегулятори кислотності
    ШтучнеРослинне
  • E 297
    Фумарова кислота (Fumaric acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотності
    Штучне
  • E 300
    Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіКомплексоутворювачіПоліпшувачі борошна і хлібаАнтиоксиданти
    РослиннеШтучне
  • E 301
    Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)
    - Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
    Штучне
  • E 307
    Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)
    - Безпечний |Антиоксиданти
    ТвариннеШтучнеРослинне
  • E 316
    Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)
    - Відносно безпечний |Антиоксиданти
    ШтучнеРослинне
  • E 327
    Лактат кальцію (Calcium lactate)
    - Абсолютно безпечний |Поліпшувачі борошна і хлібаЕмульгуючі соліЗатверджувачіРегулятори кислотностіЗагусники
    ШтучнеМінеральне
  • E 330
    Лимонна кислота (Citric acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіФіксатори кольоруРегулятори кислотностіАнтиоксиданти
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 331
    Цитрати натрію (Sodium citrates)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіЕмульгуючі соліЕмульгаториНосіїРегулятори кислотностіСтабілізатори
    Штучне
  • E 331(i)
    Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)
    - Безпечний |ЕмульгаториНосіїРегулятори кислотностіСтабілізатори
    Штучне
  • E 331(ii)
    Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)
    - Безпечний |ЕмульгаториНосіїРегулятори кислотностіСтабілізатори
    Штучне
  • E 331(iii)
    Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)
    - Безпечний |ЕмульгаториНосіїРегулятори кислотностіСтабілізатори
    Штучне
  • E 333
    Цитрати кальцію (Calcium citrate)
    - Абсолютно безпечний |КомплексоутворювачіЕмульгуючі соліЗатверджувачіРегулятори кислотностіСтабілізатори
    МінеральнеШтучне
  • E 336
    Тартрати калію (Potassium tartrates)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіЕмульгуючі соліРегулятори кислотностіСтабілізатори
    Штучне
  • E 340
    Фосфати калію (Potassium phosphates)
    - Безпечний |Вологоутримуючі агентиЕмульгуючі соліЕмульгаториКомплексоутворювачіРегулятори кислотностіСтабілізаториЗагусники
    Штучне
  • E 341
    Фосфати кальцію (Calcium phosphates)
    - Безпечний |СтабілізаториЕмульгуючі соліЗатверджувачіРечовини проти злежуванняРегулятори кислотностіПоліпшувачі борошна і хлібаВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіЗагусникиРозпушувачі
    МінеральнеШтучнеТваринне
  • E 350
    Малати натрію (Sodium malate)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіВологоутримуючі агенти
    РослиннеШтучне
  • E 363
    Янтарна кислота (Succinic acid)
    - Абсолютно безпечний |Регулятори кислотності
    РослиннеШтучне
  • E 375
    Нікотинова кислота (Niacin)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольору
    Штучне
  • E 420
    Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)
    - Відносно безпечний |ЕмульгаториПідсолоджувачіТекстураториСтабілізаториВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіЗагусникиНаповнювачі
    РослиннеШтучне
  • E 421
    Маніт (Mannitol)
    - Відносно безпечний |НаповнювачіВологоутримуючі агентиРечовини проти злежуванняСтабілізаториПідсолоджувачіЗагусники
    РослиннеШтучне
  • E 422
    Гліцерин (Glycerol)
    - Безпечний |Вологоутримуючі агентиЗагусники
    РослиннеШтучнеТваринне
  • E 445
    Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)
    - Безпечний |СтабілізаториЕмульгатори
    РослиннеШтучне
  • E 452
    Поліфосфати (Polyphosphates)
    - Відносно безпечний |Емульгуючі соліЕмульгаториРегулятори кислотностіЗагусникиРозпушувачіВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіСтабілізатори
    Штучне
  • E 472e
    Ефіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіСтабілізаториЕмульгатори
    РослиннеШтучнеТваринне
  • E 475
    Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)
    - Безпечний |СтабілізаториЕмульгатори
    Штучне
  • E 500
    Карбонати натрію (Sodium carbonates)
    - Безпечний |РозпушувачіЕмульгуючі соліРечовини проти злежуванняСтабілізаториРегулятори кислотностіЗагусники
    ШтучнеРослиннеМінеральне
  • E 501
    Карбонати калію (Potassium carbonate)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіРозпушувачіСтабілізатори
    Штучне
  • E 503
    Карбонати aмoнiю (Ammonium carbonates)
    - Відносно безпечний |Регулятори кислотностіРозпушувачі
    ШтучнеТваринне
  • E 504
    Карбонати магнію (Magnesium carbonate)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольоруРечовини проти злежуванняНосіїРегулятори кислотностіСтабілізатори
    МінеральнеШтучне
  • E 508
    Хлорид калію (Potassium chloride)
    - Безпечний |Підсилювачі смаку і ароматуСтабілізаториЗатверджувачіЗагусники
    МінеральнеШтучне
  • E 514
    Сульфати натрію (Sodium sulfate)
    - Відносно безпечний |Регулятори кислотності
    МінеральнеШтучне
  • E 515
    Сульфати калію (Potassium sulfate)
    - Безпечний |Регулятори кислотності
    МінеральнеШтучне
  • E 516
    Сульфати кальцію (Calcium sulfate)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіСтабілізаториЗатверджувачіРегулятори кислотностіПоліпшувачі борошна і хліба
    МінеральнеШтучне
  • E 559
    Алюмосилікат (Aluminum Silicate)
    - Безпечний |Речовини проти злежування
    МінеральнеШтучне
  • E 570
    Жирні кислоти (Stearic acid)
    - Безпечний |Глазуруючі агентиРечовини проти піноутворенняСтабілізатори
    РослиннеШтучне
  • E 579
    Глюконат заліза (Ferrous gluconate)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольору
    РослиннеШтучне
  • E 627
    Динатрію - 5 - гуанілат (Disodium guanylate)
    - Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
    РослиннеШтучнеТваринне
  • E 636
    Мальтол (Maltol)
    - Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
    РослиннеШтучне
  • E 953
    Ізомальт (Isomalt)
    - Відносно безпечний |НаповнювачіГлазуруючі агентиРечовини проти злежуванняСтабілізаториПідсолоджувачіЗагусники
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 965
    Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиЕмульгаториНаповнювачіСтабілізаториПідсолоджувачіЗагусники
    РослиннеШтучне
  • E 967
    Ксиліт (Xylitol)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиЕмульгаториСтабілізаториПідсолоджувачіЗагусники
    РослиннеШтучне