Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Харчові добавки штучного походження - це речовини, які створені людиною в лабораторіях. Вони не зустрічаються в природі, а синтезуються з різних хімічних сполук. Ці добавки використовуються для покращення смаку, кольору, текстури та терміну зберігання продуктів харчування.
Вони можуть впливати на зовнішній вигляд, аромат та консистенцію їжі. Деякі штучні добавки допомагають зберегти продукти свіжими довше, інші надають їм яскравого кольору або посилюють смак.
Перша штучна харчова добавка - сахарин - була створена випадково в 1879 році під час дослідження похідних кам'яновугільної смоли. Деякі штучні добавки можуть викликати алергічні реакції у чутливих людей.
Добавки:
- E 101Рибофлавіни (Riboflavin)- Безпечний |Барвники
- E 1404Оксидований крохмаль (Oxidized starch)- Відносно безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 1422Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)- Відносно безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 1442Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)- Відносно безпечний |Загусники•Речовини проти злежування•Емульгатори•Стабілізатори
- E 1450Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)- Безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 150Цукровий колер (Caramel color)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 150bЦукровий колер II (Caustic sulphite caramel)- Безпечний |Барвники
- E 150cЦукровий колер III (Ammonia caramel)- Відносно безпечний |Барвники
- E 150dЦукровий колер IV (Caramel Color IV)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 1510Спирт етиловий (Ethanol)- Безпечний |Консерванти•Наповнювачі
- E 1518Триацетин (Glyceryl triacetate)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Носії
- E 160Каротиноїди (Carotenoids)- Безпечний |Барвники
- E 160aКаротини (Beta-carotene)- Безпечний |Барвники
- E 160eБета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))- Безпечний |Барвники
- E 172Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)- Безпечний |Барвники
- E 173Алюміній (Aluminium)- Середня безпека |Барвники
- E 175Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)- Безпечний |Барвники
- E 200Сорбінова кислота (Sorbic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 202Сорбат калію (Potassium sorbate)- Безпечний |Консерванти
- E 210Бензойна кислота (Benzoic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 230Дифеніл (Biphenyl)- Середня безпека |Консерванти
- E 236Мурашина кислота (Formic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 260Оцтова кислота (Acetic acid)- Безпечний |Консерванти•Регулятори кислотності
- E 262Ацетат натрію (Sodium acetate)- Безпечний |Консерванти•Регулятори кислотності
- E 280Пропіонова кислота (Propionic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 290Вуглецю двоокис (Carbon dioxide)- Безпечний |Пакувальні гази•Пропеленти•Піноутворювачі•Карбонізатори•Консерванти
- E 296Яблучна кислота (Malic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності
- E 297Фумарова кислота (Fumaric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 301Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)- Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
- E 307Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)- Безпечний |Антиоксиданти
- E 316Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти
- E 327Лактат кальцію (Calcium lactate)- Абсолютно безпечний |Загусники•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 330Лимонна кислота (Citric acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Фіксатори кольору
- E 331Цитрати натрію (Sodium citrates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Емульгатори•Емульгуючі солі•Носії
- E 331(i)Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Емульгатори•Носії•Стабілізатори
- E 331(ii)Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Емульгатори•Носії•Стабілізатори
- E 331(iii)Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Емульгатори•Носії•Стабілізатори
- E 333Цитрати кальцію (Calcium citrate)- Абсолютно безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Стабілізатори
- E 336Тартрати калію (Potassium tartrates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Стабілізатори
- E 340Фосфати калію (Potassium phosphates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Загусники•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Емульгатори•Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Поліпшувачі борошна і хліба•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Затверджувачі•Загусники•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 350Малати натрію (Sodium malate)- Безпечний |Вологоутримуючі агенти•Регулятори кислотності
- E 363Янтарна кислота (Succinic acid)- Абсолютно безпечний |Регулятори кислотності
- E 375Нікотинова кислота (Niacin)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Комплексоутворювачі•Підсолоджувачі•Стабілізатори•Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Текстуратори•Загусники•Наповнювачі
- E 421Маніт (Mannitol)- Відносно безпечний |Підсолоджувачі•Загусники•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Наповнювачі•Вологоутримуючі агенти
- E 422Гліцерин (Glycerol)- Безпечний |Загусники•Вологоутримуючі агенти
- E 445Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори
- E 452Поліфосфати (Polyphosphates)- Відносно безпечний |Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Вологоутримуючі агенти•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори•Комплексоутворювачі
- E 475Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 500Карбонати натрію (Sodium carbonates)- Безпечний |Загусники•Речовини проти злежування•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Стабілізатори•Розпушувачі
- E 501Карбонати калію (Potassium carbonate)- Безпечний |Розпушувачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності
- E 503Карбонати aмoнiю (Ammonium carbonates)- Відносно безпечний |Розпушувачі•Регулятори кислотності
- E 504Карбонати магнію (Magnesium carbonate)- Відносно безпечний |Речовини проти злежування•Регулятори кислотності•Фіксатори кольору•Носії•Стабілізатори
- E 508Хлорид калію (Potassium chloride)- Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату•Загусники•Затверджувачі•Стабілізатори
- E 514Сульфати натрію (Sodium sulfate)- Відносно безпечний |Регулятори кислотності
- E 515Сульфати калію (Potassium sulfate)- Безпечний |Регулятори кислотності
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 559Алюмосилікат (Aluminum Silicate)- Безпечний |Речовини проти злежування
- E 570Жирні кислоти (Stearic acid)- Безпечний |Глазуруючі агенти•Речовини проти піноутворення•Стабілізатори
- E 579Глюконат заліза (Ferrous gluconate)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору
- E 627Динатрію - 5 - гуанілат (Disodium guanylate)- Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 636Мальтол (Maltol)- Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 953Ізомальт (Isomalt)- Відносно безпечний |Підсолоджувачі•Загусники•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Наповнювачі•Глазуруючі агенти
- E 965Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)- Відносно безпечний |Підсолоджувачі•Загусники•Стабілізатори•Емульгатори•Наповнювачі•Вологоутримуючі агенти
- E 967Ксиліт (Xylitol)- Відносно безпечний |Підсолоджувачі•Загусники•Емульгатори•Стабілізатори•Вологоутримуючі агенти