Е-добавки Штучного походження

Походження добавки:

Харчові добавки штучного походження - це речовини, які створені людиною в лабораторіях. Вони не зустрічаються в природі, а синтезуються з різних хімічних сполук. Ці добавки використовуються для покращення смаку, кольору, текстури та терміну зберігання продуктів харчування.

Вони можуть впливати на зовнішній вигляд, аромат та консистенцію їжі. Деякі штучні добавки допомагають зберегти продукти свіжими довше, інші надають їм яскравого кольору або посилюють смак.

Перша штучна харчова добавка - сахарин - була створена випадково в 1879 році під час дослідження похідних кам'яновугільної смоли. Деякі штучні добавки можуть викликати алергічні реакції у чутливих людей.

Добавки:

  • E 101
    Рибофлавіни (Riboflavin)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 1404
    Оксидований крохмаль (Oxidized starch)
    - Відносно безпечний |ЗагусникиЕмульгаториСтабілізатори
    Штучне
  • E 1422
    Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)
    - Відносно безпечний |ЗагусникиЕмульгаториСтабілізатори
    ШтучнеРослинне
  • E 1442
    Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)
    - Відносно безпечний |ЗагусникиРечовини проти злежуванняЕмульгаториСтабілізатори
    ШтучнеРослинне
  • E 1450
    Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)
    - Безпечний |ЗагусникиЕмульгаториСтабілізатори
    ШтучнеРослинне
  • E 150
    Цукровий колер (Caramel color)
    - Середня безпека |БарвникиЕмульгатори
    ШтучнеРослиннеМікробіологічне
  • E 150b
    Цукровий колер II (Caustic sulphite caramel)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 150c
    Цукровий колер III (Ammonia caramel)
    - Відносно безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 150d
    Цукровий колер IV (Caramel Color IV)
    - Середня безпека |БарвникиЕмульгатори
    ШтучнеРослиннеМікробіологічне
  • E 1510
    Спирт етиловий (Ethanol)
    - Безпечний |КонсервантиНаповнювачі
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 1518
    Триацетин (Glyceryl triacetate)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиЕмульгаториНосії
    ШтучнеРослинне
  • E 160
    Каротиноїди (Carotenoids)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 160a
    Каротини (Beta-carotene)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 160e
    Бета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 172
    Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеМінеральне
  • E 173
    Алюміній (Aluminium)
    - Середня безпека |Барвники
    ШтучнеМінеральне
  • E 175
    Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеМінеральне
  • E 200
    Сорбінова кислота (Sorbic acid)
    - Безпечний |Консерванти
    Штучне
  • E 202
    Сорбат калію (Potassium sorbate)
    - Безпечний |Консерванти
    ШтучнеРослинне
  • E 210
    Бензойна кислота (Benzoic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеРослиннеМікробіологічне
  • E 230
    Дифеніл (Biphenyl)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеМінеральне
  • E 236
    Мурашина кислота (Formic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеРослиннеТваринне
  • E 260
    Оцтова кислота (Acetic acid)
    - Безпечний |КонсервантиРегулятори кислотності
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 262
    Ацетат натрію (Sodium acetate)
    - Безпечний |КонсервантиРегулятори кислотності
    Штучне
  • E 280
    Пропіонова кислота (Propionic acid)
    - Безпечний |Консерванти
    МікробіологічнеШтучне
  • E 290
    Вуглецю двоокис (Carbon dioxide)
    - Безпечний |Пакувальні газиПропелентиПіноутворювачіКарбонізаториКонсерванти
    Штучне
  • E 296
    Яблучна кислота (Malic acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіРегулятори кислотності
    ШтучнеРослинне
  • E 297
    Фумарова кислота (Fumaric acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотності
    Штучне
  • E 300
    Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіАнтиоксидантиРегулятори кислотностіПоліпшувачі борошна і хліба
    РослиннеШтучне
  • E 301
    Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)
    - Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
    Штучне
  • E 307
    Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)
    - Безпечний |Антиоксиданти
    ШтучнеТвариннеРослинне
  • E 316
    Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)
    - Відносно безпечний |Антиоксиданти
    ШтучнеРослинне
  • E 327
    Лактат кальцію (Calcium lactate)
    - Абсолютно безпечний |ЗагусникиРегулятори кислотностіЕмульгуючі соліЗатверджувачіПоліпшувачі борошна і хліба
    ШтучнеМінеральне
  • E 330
    Лимонна кислота (Citric acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіАнтиоксидантиРегулятори кислотностіФіксатори кольору
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 331
    Цитрати натрію (Sodium citrates)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіСтабілізаториРегулятори кислотностіЕмульгаториЕмульгуючі соліНосії
    Штучне
  • E 331(i)
    Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіЕмульгаториНосіїСтабілізатори
    Штучне
  • E 331(ii)
    Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіЕмульгаториНосіїСтабілізатори
    Штучне
  • E 331(iii)
    Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіЕмульгаториНосіїСтабілізатори
    Штучне
  • E 333
    Цитрати кальцію (Calcium citrate)
    - Абсолютно безпечний |КомплексоутворювачіРегулятори кислотностіЕмульгуючі соліЗатверджувачіСтабілізатори
    МінеральнеШтучне
  • E 336
    Тартрати калію (Potassium tartrates)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіРегулятори кислотностіЕмульгуючі соліСтабілізатори
    Штучне
  • E 340
    Фосфати калію (Potassium phosphates)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіЗагусникиСтабілізаториРегулятори кислотностіЕмульгаториЕмульгуючі соліВологоутримуючі агенти
    Штучне
  • E 341
    Фосфати кальцію (Calcium phosphates)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіВологоутримуючі агентиПоліпшувачі борошна і хлібаЕмульгуючі соліРегулятори кислотностіЗатверджувачіЗагусникиРечовини проти злежуванняРозпушувачіСтабілізатори
    ТвариннеМінеральнеШтучне
  • E 350
    Малати натрію (Sodium malate)
    - Безпечний |Вологоутримуючі агентиРегулятори кислотності
    РослиннеШтучне
  • E 363
    Янтарна кислота (Succinic acid)
    - Абсолютно безпечний |Регулятори кислотності
    РослиннеШтучне
  • E 375
    Нікотинова кислота (Niacin)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольору
    Штучне
  • E 420
    Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)
    - Відносно безпечний |КомплексоутворювачіПідсолоджувачіСтабілізаториВологоутримуючі агентиЕмульгаториТекстураториЗагусникиНаповнювачі
    ШтучнеРослинне
  • E 421
    Маніт (Mannitol)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіЗагусникиРечовини проти злежуванняСтабілізаториНаповнювачіВологоутримуючі агенти
    ШтучнеРослинне
  • E 422
    Гліцерин (Glycerol)
    - Безпечний |ЗагусникиВологоутримуючі агенти
    ШтучнеРослиннеТваринне
  • E 445
    Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)
    - Безпечний |ЕмульгаториСтабілізатори
    ШтучнеРослинне
  • E 452
    Поліфосфати (Polyphosphates)
    - Відносно безпечний |КомплексоутворювачіРозпушувачіВологоутримуючі агентиЕмульгуючі соліРегулятори кислотностіЕмульгаториЗагусникиСтабілізатори
    Штучне
  • E 472e
    Ефіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)
    - Безпечний |СтабілізаториЕмульгаториКомплексоутворювачі
    ТвариннеРослиннеШтучне
  • E 475
    Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)
    - Безпечний |СтабілізаториЕмульгатори
    Штучне
  • E 500
    Карбонати натрію (Sodium carbonates)
    - Безпечний |ЗагусникиРечовини проти злежуванняРегулятори кислотностіЕмульгуючі соліСтабілізаториРозпушувачі
    ШтучнеМінеральнеРослинне
  • E 501
    Карбонати калію (Potassium carbonate)
    - Безпечний |РозпушувачіСтабілізаториРегулятори кислотності
    Штучне
  • E 503
    Карбонати aмoнiю (Ammonium carbonates)
    - Відносно безпечний |РозпушувачіРегулятори кислотності
    ШтучнеТваринне
  • E 504
    Карбонати магнію (Magnesium carbonate)
    - Відносно безпечний |Речовини проти злежуванняРегулятори кислотностіФіксатори кольоруНосіїСтабілізатори
    ШтучнеМінеральне
  • E 508
    Хлорид калію (Potassium chloride)
    - Безпечний |Підсилювачі смаку і ароматуЗагусникиЗатверджувачіСтабілізатори
    ШтучнеМінеральне
  • E 514
    Сульфати натрію (Sodium sulfate)
    - Відносно безпечний |Регулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 515
    Сульфати калію (Potassium sulfate)
    - Безпечний |Регулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 516
    Сульфати кальцію (Calcium sulfate)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіСтабілізаториРегулятори кислотностіЗатверджувачіПоліпшувачі борошна і хліба
    ШтучнеМінеральне
  • E 559
    Алюмосилікат (Aluminum Silicate)
    - Безпечний |Речовини проти злежування
    ШтучнеМінеральне
  • E 570
    Жирні кислоти (Stearic acid)
    - Безпечний |Глазуруючі агентиРечовини проти піноутворенняСтабілізатори
    ШтучнеРослинне
  • E 579
    Глюконат заліза (Ferrous gluconate)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольору
    ШтучнеРослинне
  • E 627
    Динатрію - 5 - гуанілат (Disodium guanylate)
    - Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
    ШтучнеРослиннеТваринне
  • E 636
    Мальтол (Maltol)
    - Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
    ШтучнеРослинне
  • E 953
    Ізомальт (Isomalt)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіЗагусникиРечовини проти злежуванняСтабілізаториНаповнювачіГлазуруючі агенти
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 965
    Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіЗагусникиСтабілізаториЕмульгаториНаповнювачіВологоутримуючі агенти
    ШтучнеРослинне
  • E 967
    Ксиліт (Xylitol)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіЗагусникиЕмульгаториСтабілізаториВологоутримуючі агенти
    ШтучнеРослинне