Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Харчові добавки штучного походження - це речовини, які створені людиною в лабораторіях. Вони не зустрічаються в природі, а синтезуються з різних хімічних сполук. Ці добавки використовуються для покращення смаку, кольору, текстури та терміну зберігання продуктів харчування.
Вони можуть впливати на зовнішній вигляд, аромат та консистенцію їжі. Деякі штучні добавки допомагають зберегти продукти свіжими довше, інші надають їм яскравого кольору або посилюють смак.
Перша штучна харчова добавка - сахарин - була створена випадково в 1879 році під час дослідження похідних кам'яновугільної смоли. Деякі штучні добавки можуть викликати алергічні реакції у чутливих людей.
Добавки:
- E 101Рибофлавіни (Riboflavin)- Безпечний |Барвники
- E 1404Оксидований крохмаль (Oxidized starch)- Відносно безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 1422Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)- Відносно безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 1442Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)- Відносно безпечний |Загусники•Стабілізатори•Речовини проти злежування•Емульгатори
- E 1450Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)- Безпечний |Загусники•Стабілізатори•Емульгатори
- E 150Цукровий колер (Caramel color)- Середня безпека |Емульгатори•Барвники
- E 150bЦукровий колер II (Caustic sulphite caramel)- Безпечний |Барвники
- E 150cЦукровий колер III (Ammonia caramel)- Відносно безпечний |Барвники
- E 150dЦукровий колер IV (Caramel Color IV)- Середня безпека |Емульгатори•Барвники
- E 1510Спирт етиловий (Ethanol)- Безпечний |Консерванти•Наповнювачі
- E 1518Триацетин (Glyceryl triacetate)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Носії•Емульгатори
- E 160Каротиноїди (Carotenoids)- Безпечний |Барвники
- E 160aКаротини (Beta-carotene)- Безпечний |Барвники
- E 160eБета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))- Безпечний |Барвники
- E 172Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)- Безпечний |Барвники
- E 173Алюміній (Aluminium)- Середня безпека |Барвники
- E 175Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)- Безпечний |Барвники
- E 200Сорбінова кислота (Sorbic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 202Сорбат калію (Potassium sorbate)- Безпечний |Консерванти
- E 210Бензойна кислота (Benzoic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 230Дифеніл (Biphenyl)- Середня безпека |Консерванти
- E 236Мурашина кислота (Formic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 260Оцтова кислота (Acetic acid)- Безпечний |Консерванти•Регулятори кислотності
- E 262Ацетат натрію (Sodium acetate)- Безпечний |Консерванти•Регулятори кислотності
- E 280Пропіонова кислота (Propionic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 290Вуглецю двоокис (Carbon dioxide)- Безпечний |Карбонізатори•Піноутворювачі•Консерванти•Пакувальні гази•Пропеленти
- E 296Яблучна кислота (Malic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності
- E 297Фумарова кислота (Fumaric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі
- E 301Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)- Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
- E 307Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)- Безпечний |Антиоксиданти
- E 316Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти
- E 327Лактат кальцію (Calcium lactate)- Абсолютно безпечний |Загусники•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Затверджувачі
- E 330Лимонна кислота (Citric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Антиоксиданти•Комплексоутворювачі•Фіксатори кольору
- E 331Цитрати натрію (Sodium citrates)- Безпечний |Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгуючі солі
- E 331(i)Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Емульгатори•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Носії
- E 331(ii)Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Емульгатори
- E 331(iii)Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)- Безпечний |Емульгатори•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Носії
- E 333Цитрати кальцію (Calcium citrate)- Абсолютно безпечний |Затверджувачі•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгуючі солі
- E 336Тартрати калію (Potassium tartrates)- Безпечний |Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгуючі солі
- E 340Фосфати калію (Potassium phosphates)- Безпечний |Емульгатори•Загусники•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Загусники•Затверджувачі•Речовини проти злежування•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгуючі солі
- E 350Малати натрію (Sodium malate)- Безпечний |Вологоутримуючі агенти•Регулятори кислотності
- E 363Янтарна кислота (Succinic acid)- Абсолютно безпечний |Регулятори кислотності
- E 375Нікотинова кислота (Niacin)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Підсолоджувачі•Загусники•Наповнювачі•Текстуратори•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгатори
- E 421Маніт (Mannitol)- Відносно безпечний |Загусники•Наповнювачі•Підсолоджувачі•Вологоутримуючі агенти•Речовини проти злежування•Стабілізатори
- E 422Гліцерин (Glycerol)- Безпечний |Вологоутримуючі агенти•Загусники
- E 445Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 452Поліфосфати (Polyphosphates)- Відносно безпечний |Регулятори кислотності•Загусники•Розпушувачі•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгуючі солі•Емульгатори
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгатори
- E 475Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 500Карбонати натрію (Sodium carbonates)- Безпечний |Загусники•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори•Речовини проти злежування•Емульгуючі солі
- E 501Карбонати калію (Potassium carbonate)- Безпечний |Розпушувачі•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 503Карбонати aмoнiю (Ammonium carbonates)- Відносно безпечний |Розпушувачі•Регулятори кислотності
- E 504Карбонати магнію (Magnesium carbonate)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Речовини проти злежування•Носії
- E 508Хлорид калію (Potassium chloride)- Безпечний |Загусники•Стабілізатори•Підсилювачі смаку і аромату•Затверджувачі
- E 514Сульфати натрію (Sodium sulfate)- Відносно безпечний |Регулятори кислотності
- E 515Сульфати калію (Potassium sulfate)- Безпечний |Регулятори кислотності
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Затверджувачі
- E 559Алюмосилікат (Aluminum Silicate)- Безпечний |Речовини проти злежування
- E 570Жирні кислоти (Stearic acid)- Безпечний |Глазуруючі агенти•Речовини проти піноутворення•Стабілізатори
- E 579Глюконат заліза (Ferrous gluconate)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору
- E 627Динатрію - 5 - гуанілат (Disodium guanylate)- Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 636Мальтол (Maltol)- Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 953Ізомальт (Isomalt)- Відносно безпечний |Загусники•Наповнювачі•Підсолоджувачі•Глазуруючі агенти•Речовини проти злежування•Стабілізатори
- E 965Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)- Відносно безпечний |Загусники•Наповнювачі•Підсолоджувачі•Вологоутримуючі агенти•Стабілізатори•Емульгатори
- E 967Ксиліт (Xylitol)- Відносно безпечний |Загусники•Підсолоджувачі•Вологоутримуючі агенти•Стабілізатори•Емульгатори