Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Харчові добавки штучного походження - це речовини, які створені людиною в лабораторіях. Вони не зустрічаються в природі, а синтезуються з різних хімічних сполук. Ці добавки використовуються для покращення смаку, кольору, текстури та терміну зберігання продуктів харчування.
Вони можуть впливати на зовнішній вигляд, аромат та консистенцію їжі. Деякі штучні добавки допомагають зберегти продукти свіжими довше, інші надають їм яскравого кольору або посилюють смак.
Перша штучна харчова добавка - сахарин - була створена випадково в 1879 році під час дослідження похідних кам'яновугільної смоли. Деякі штучні добавки можуть викликати алергічні реакції у чутливих людей.
Добавки:
- E 101Рибофлавіни (Riboflavin)- Безпечний |Барвники
- E 1404Оксидований крохмаль (Oxidized starch)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 1422Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 1442Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Речовини проти злежування•Стабілізатори
- E 1450Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)- Безпечний |Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 150Цукровий колер (Caramel color)- Середня безпека |Емульгатори•Барвники
- E 150bЦукровий колер II (Caustic sulphite caramel)- Безпечний |Барвники
- E 150cЦукровий колер III (Ammonia caramel)- Відносно безпечний |Барвники
- E 150dЦукровий колер IV (Caramel Color IV)- Середня безпека |Емульгатори•Барвники
- E 1510Спирт етиловий (Ethanol)- Безпечний |Консерванти•Наповнювачі
- E 1518Триацетин (Glyceryl triacetate)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Носії•Емульгатори
- E 160Каротиноїди (Carotenoids)- Безпечний |Барвники
- E 160aКаротини (Beta-carotene)- Безпечний |Барвники
- E 160eБета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))- Безпечний |Барвники
- E 172Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)- Безпечний |Барвники
- E 173Алюміній (Aluminium)- Середня безпека |Барвники
- E 175Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)- Безпечний |Барвники
- E 200Сорбінова кислота (Sorbic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 202Сорбат калію (Potassium sorbate)- Безпечний |Консерванти
- E 210Бензойна кислота (Benzoic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 230Дифеніл (Biphenyl)- Середня безпека |Консерванти
- E 236Мурашина кислота (Formic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 260Оцтова кислота (Acetic acid)- Безпечний |Консерванти•Регулятори кислотності
- E 262Ацетат натрію (Sodium acetate)- Безпечний |Консерванти•Регулятори кислотності
- E 280Пропіонова кислота (Propionic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 290Вуглецю двоокис (Carbon dioxide)- Безпечний |Консерванти•Піноутворювачі•Карбонізатори•Пакувальні гази•Пропеленти
- E 296Яблучна кислота (Malic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності
- E 297Фумарова кислота (Fumaric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Антиоксиданти
- E 301Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)- Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
- E 307Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)- Безпечний |Антиоксиданти
- E 316Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти
- E 327Лактат кальцію (Calcium lactate)- Абсолютно безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Регулятори кислотності•Загусники
- E 330Лимонна кислота (Citric acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Фіксатори кольору•Регулятори кислотності•Антиоксиданти
- E 331Цитрати натрію (Sodium citrates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі•Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 331(i)Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 331(ii)Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 331(iii)Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)- Безпечний |Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 333Цитрати кальцію (Calcium citrate)- Абсолютно безпечний |Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 336Тартрати калію (Potassium tartrates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 340Фосфати калію (Potassium phosphates)- Безпечний |Вологоутримуючі агенти•Емульгуючі солі•Емульгатори•Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Загусники
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Речовини проти злежування•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Загусники•Розпушувачі
- E 350Малати натрію (Sodium malate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Вологоутримуючі агенти
- E 363Янтарна кислота (Succinic acid)- Абсолютно безпечний |Регулятори кислотності
- E 375Нікотинова кислота (Niacin)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Емульгатори•Підсолоджувачі•Текстуратори•Стабілізатори•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Загусники•Наповнювачі
- E 421Маніт (Mannitol)- Відносно безпечний |Наповнювачі•Вологоутримуючі агенти•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Підсолоджувачі•Загусники
- E 422Гліцерин (Glycerol)- Безпечний |Вологоутримуючі агенти•Загусники
- E 445Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 452Поліфосфати (Polyphosphates)- Відносно безпечний |Емульгуючі солі•Емульгатори•Регулятори кислотності•Загусники•Розпушувачі•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Стабілізатори
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгатори
- E 475Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 500Карбонати натрію (Sodium carbonates)- Безпечний |Розпушувачі•Емульгуючі солі•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Загусники
- E 501Карбонати калію (Potassium carbonate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 503Карбонати aмoнiю (Ammonium carbonates)- Відносно безпечний |Регулятори кислотності•Розпушувачі
- E 504Карбонати магнію (Magnesium carbonate)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору•Речовини проти злежування•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 508Хлорид калію (Potassium chloride)- Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату•Стабілізатори•Затверджувачі•Загусники
- E 514Сульфати натрію (Sodium sulfate)- Відносно безпечний |Регулятори кислотності
- E 515Сульфати калію (Potassium sulfate)- Безпечний |Регулятори кислотності
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Затверджувачі•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 559Алюмосилікат (Aluminum Silicate)- Безпечний |Речовини проти злежування
- E 570Жирні кислоти (Stearic acid)- Безпечний |Глазуруючі агенти•Речовини проти піноутворення•Стабілізатори
- E 579Глюконат заліза (Ferrous gluconate)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору
- E 627Динатрію - 5 - гуанілат (Disodium guanylate)- Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 636Мальтол (Maltol)- Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 953Ізомальт (Isomalt)- Відносно безпечний |Наповнювачі•Глазуруючі агенти•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Підсолоджувачі•Загусники
- E 965Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Наповнювачі•Стабілізатори•Підсолоджувачі•Загусники
- E 967Ксиліт (Xylitol)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Стабілізатори•Підсолоджувачі•Загусники