Походження добавки:
Група добавки:
Харчові барвники - це група харчових добавок, які додають або змінюють колір продуктів. Вони можуть бути натуральними (з рослин чи мінералів) або синтетичними (створені хімічним шляхом). Барвники використовують для покращення зовнішнього вигляду їжі, відновлення кольору після обробки або для надання продуктам привабливого вигляду.
Вони впливають на сприйняття смаку та апетит, оскільки колір їжі важливий для нашого мозку. Барвники часто додають у кондитерські вироби, напої, морозиво та інші продукти.
Деякі синтетичні барвники можуть викликати алергічні реакції у чутливих людей. У Європі використання певних барвників вимагає попередження на етикетці. Натуральний барвник кармін виготовляється з комах кошенілі. Куркумін, який надає жовтого кольору, має протизапальні властивості.
Добавки:
- E 100Куркуміни (Curcumin)- Безпечний |Барвники
- E 100(i)Куркумін (Curcumin)- Безпечний |Барвники
- E 100(ii)Турмерік (Turmeric extract)- Безпечний |Барвники
- E 101Рибофлавіни (Riboflavin)- Безпечний |Барвники
- E 102Тартразін (Tartrazine)- Середня безпека |Барвники
- E 103Алканін, Алканет (Chrysoine resorcinol)- Висока небезпека |Барвники
- E 104Хіноліновий жовтий (Quinoline Yellow)- Середня безпека |Барвники
- E 105Жовтий міцний AB (Fast Yellow AB)- Висока небезпека |Барвники
- E 107Жовтий 2G (Yellow 2G)- Висока небезпека |Барвники
- E 110Жовтий «Сонячний захід» (Sunset Yellow FCF)- Висока небезпека |Барвники
- E 120Карміни (Carmine)- Відносно безпечний |Барвники
- E 122Азорубін (Azorubine)- Висока небезпека |Барвники
- E 123Амарант (Amaranth)- Заборонений |Барвники
- E 124Понсо 4R (Ponceau 4R)- Висока небезпека |Барвники
- E 129Спеціальний червоний AG (Allura Red AC)- Середня безпека |Барвники
- E 131Синій патентований V (Patent Blue V)- Висока небезпека |Барвники
- E 132Індигокармін (Indigo Carmine)- Середня безпека |Барвники
- E 133Діамантовий синій FCF (Brilliant Blue FCF)- Середня безпека |Барвники
- E 140Хлорофіли (Chlorophylls and Chlorophyllins)- Безпечний |Барвники
- E 141Мідні комплекси хлорофілів (Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins)- Безпечний |Барвники
- E 142Зелений S (Green S)- Середня безпека |Барвники
- E 150Цукровий колер (Caramel color)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 150aЦукровий колер I простий (Caramel Color)- Безпечний |Барвники•Емульгатори
- E 150bЦукровий колер II (Caustic sulphite caramel)- Безпечний |Барвники
- E 150cЦукровий колер III (Ammonia caramel)- Відносно безпечний |Барвники
- E 150dЦукровий колер IV (Caramel Color IV)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 152Вугілля (Black 7984)- Середня безпека |Барвники
- E 153Вугілля рослинне (Vegetable carbon)- Середня безпека |Барвники
- E 160Каротиноїди (Carotenoids)- Безпечний |Барвники
- E 160aКаротини (Beta-carotene)- Безпечний |Барвники
- E 160bЕкстракти аннато (Annatto)- Безпечний |Барвники
- E 160cМаслосмоли паприки (Paprika extract)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 160eБета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))- Безпечний |Барвники
- E 161bЛютеїн (Lutein)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 162Червоний буряковий бетанін (Beetroot Red)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 163Антоціани (Anthocyanins)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 164Шафран (Saffron)- Безпечний |Барвники
- E 170Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Барвники•Затверджувачі•Носії
- E 171Титану двоокис (Titanium dioxide)- Відносно безпечний |Барвники
- E 172Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)- Безпечний |Барвники
- E 173Алюміній (Aluminium)- Середня безпека |Барвники
- E 174Серебро (Silver)- Безпечний |Барвники
- E 175Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)- Безпечний |Барвники
- E 181Таніни харчові (Tannin)- Середня безпека |Загусники•Барвники•Емульгатори•Стабілізатори