Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Комплексоутворювачі - це група харчових добавок, які допомагають зберігати якість продуктів. Вони виготовляються з природних або синтетичних речовин і використовуються для стабілізації кольору, текстури та смаку їжі. Ці добавки зв'язують метали, які можуть викликати небажані зміни в продуктах.
Комплексоутворювачі застосовуються в консервах, напоях, молочних продуктах та інших харчових виробах. Вони запобігають окисленню, зміні кольору та утворенню небажаних осадів.
Одним з найпоширеніших комплексоутворювачів є ЕДТА (етилендіамінтетраоцтова кислота). Вона здатна зв'язувати іони металів у співвідношенні 1:1, що робить її дуже ефективною. Деякі комплексоутворювачі, такі як лимонна кислота, також мають антиоксидантні властивості.
Добавки:
- E 296Яблучна кислота (Malic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Антиоксиданти•Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 330Лимонна кислота (Citric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Фіксатори кольору•Комплексоутворювачі•Антиоксиданти
- E 331Цитрати натрію (Sodium citrates)- Безпечний |Емульгатори•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Носії
- E 333Цитрати кальцію (Calcium citrate)- Абсолютно безпечний |Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Затверджувачі
- E 334Винна кислота (Tartaric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Антиоксиданти•Комплексоутворювачі•Підсилювачі смаку і аромату
- E 336Тартрати калію (Potassium tartrates)- Безпечний |Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Стабілізатори
- E 338Ортофосфорна кислота (Phosphoric acid)- Середня безпека |Антиоксиданти•Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності
- E 339Фосфати натрію (Sodium phosphates)- Відносно безпечний |Загусники•Регулятори кислотності•Емульгатори•Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 340Фосфати калію (Potassium phosphates)- Безпечний |Емульгатори•Емульгуючі солі•Загусники•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Стабілізатори
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Загусники•Речовини проти злежування•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Поліпшувачі борошна і хліба•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Затверджувачі•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 385Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (Calcium disodium EDTA)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору•Комплексоутворювачі•Консерванти•Антиоксиданти
- E 401Альгінат натрію (Sodium alginate)- Абсолютно безпечний |Наповнювачі•Носії•Загусники•Емульгатори•Стабілізатори•Желеутворювачі•Комплексоутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Піноутворювачі
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Наповнювачі•Загусники•Емульгатори•Стабілізатори•Підсолоджувачі•Комплексоутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Текстуратори
- E 450Пірофосфати (Diphosphates)- Середня безпека |Стабілізатори•Загусники•Регулятори кислотності•Емульгатори•Емульгуючі солі•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Затверджувачі•Розпушувачі
- E 450iПірофосфат натрію однозаміщений (Disodium diphosphate)- Середня безпека |Загусники•Регулятори кислотності•Емульгатори•Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 451Трифосфати (Triphosphates)- Середня безпека |Загусники•Регулятори кислотності•Емульгатори•Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 452Поліфосфати (Polyphosphates)- Відносно безпечний |Загусники•Регулятори кислотності•Емульгатори•Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Антиоксиданти•Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Емульгатори•Комплексоутворювачі•Стабілізатори
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Затверджувачі•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 539Натрій сіркуватистокислий (Sodium thiosulfate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти•Комплексоутворювачі
- E 575Глюконо-дельта-лактон (Glucono-delta-lactone)- Відносно безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності•Розпушувачі