Комплексоутворювачі — Е-добавки

Походження добавки:

Комплексоутворювачі - це група харчових добавок, які допомагають зберігати якість продуктів. Вони виготовляються з природних або синтетичних речовин і використовуються для стабілізації кольору, текстури та смаку їжі. Ці добавки зв'язують метали, які можуть викликати небажані зміни в продуктах.

Комплексоутворювачі застосовуються в консервах, напоях, молочних продуктах та інших харчових виробах. Вони запобігають окисленню, зміні кольору та утворенню небажаних осадів.

Одним з найпоширеніших комплексоутворювачів є ЕДТА (етилендіамінтетраоцтова кислота). Вона здатна зв'язувати іони металів у співвідношенні 1:1, що робить її дуже ефективною. Деякі комплексоутворювачі, такі як лимонна кислота, також мають антиоксидантні властивості.

Добавки:

  • E 296
    Яблучна кислота (Malic acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіРегулятори кислотності
    РослиннеШтучне
  • E 300
    Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіАнтиоксидантиКомплексоутворювачіПоліпшувачі борошна і хліба
    РослиннеШтучне
  • E 330
    Лимонна кислота (Citric acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіФіксатори кольоруКомплексоутворювачіАнтиоксиданти
    МікробіологічнеРослиннеШтучне
  • E 331
    Цитрати натрію (Sodium citrates)
    - Безпечний |ЕмульгаториЕмульгуючі соліРегулятори кислотностіСтабілізаториКомплексоутворювачіНосії
    Штучне
  • E 333
    Цитрати кальцію (Calcium citrate)
    - Абсолютно безпечний |Емульгуючі соліРегулятори кислотностіСтабілізаториКомплексоутворювачіЗатверджувачі
    ШтучнеМінеральне
  • E 334
    Винна кислота (Tartaric acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіАнтиоксидантиКомплексоутворювачіПідсилювачі смаку і аромату
    Рослинне
  • E 336
    Тартрати калію (Potassium tartrates)
    - Безпечний |Емульгуючі соліРегулятори кислотностіКомплексоутворювачіСтабілізатори
    Штучне
  • E 338
    Ортофосфорна кислота (Phosphoric acid)
    - Середня безпека |АнтиоксидантиКомплексоутворювачіРегулятори кислотності
    Синтетичне
  • E 339
    Фосфати натрію (Sodium phosphates)
    - Відносно безпечний |ЗагусникиРегулятори кислотностіЕмульгаториЕмульгуючі соліВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіРозпушувачіСтабілізатори
    Синтетичне
  • E 340
    Фосфати калію (Potassium phosphates)
    - Безпечний |ЕмульгаториЕмульгуючі соліЗагусникиРегулятори кислотностіКомплексоутворювачіВологоутримуючі агентиСтабілізатори
    Штучне
  • E 341
    Фосфати кальцію (Calcium phosphates)
    - Безпечний |ЗагусникиРечовини проти злежуванняРегулятори кислотностіЕмульгуючі соліПоліпшувачі борошна і хлібаВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіЗатверджувачіРозпушувачіСтабілізатори
    ТвариннеШтучнеМінеральне
  • E 385
    Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (Calcium disodium EDTA)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольоруКомплексоутворювачіКонсервантиАнтиоксиданти
    Синтетичне
  • E 401
    Альгінат натрію (Sodium alginate)
    - Абсолютно безпечний |НаповнювачіНосіїЗагусникиЕмульгаториСтабілізаториЖелеутворювачіКомплексоутворювачіВологоутримуючі агентиГлазуруючі агентиПіноутворювачі
    Рослинне
  • E 420
    Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)
    - Відносно безпечний |НаповнювачіЗагусникиЕмульгаториСтабілізаториПідсолоджувачіКомплексоутворювачіВологоутримуючі агентиТекстуратори
    РослиннеШтучне
  • E 450
    Пірофосфати (Diphosphates)
    - Середня безпека |СтабілізаториЗагусникиРегулятори кислотностіЕмульгаториЕмульгуючі соліПоліпшувачі борошна і хлібаКомплексоутворювачіВологоутримуючі агентиЗатверджувачіРозпушувачі
    Синтетичне
  • E 450i
    Пірофосфат натрію однозаміщений (Disodium diphosphate)
    - Середня безпека |ЗагусникиРегулятори кислотностіЕмульгаториЕмульгуючі соліВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіРозпушувачіСтабілізатори
    Синтетичне
  • E 451
    Трифосфати (Triphosphates)
    - Середня безпека |ЗагусникиРегулятори кислотностіЕмульгаториЕмульгуючі соліВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіРозпушувачіСтабілізатори
    Синтетичне
  • E 452
    Поліфосфати (Polyphosphates)
    - Відносно безпечний |ЗагусникиРегулятори кислотностіЕмульгаториЕмульгуючі соліВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіРозпушувачіСтабілізатори
    Штучне
  • E 472
    Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)
    - Безпечний |ЕмульгаториСтабілізаториАнтиоксидантиКомплексоутворювачіПоліпшувачі борошна і хліба
    РослиннеТваринне
  • E 472e
    Ефіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)
    - Безпечний |ЕмульгаториКомплексоутворювачіСтабілізатори
    ШтучнеРослиннеТваринне
  • E 516
    Сульфати кальцію (Calcium sulfate)
    - Безпечний |ЗатверджувачіРегулятори кислотностіСтабілізаториКомплексоутворювачіПоліпшувачі борошна і хліба
    ШтучнеМінеральне
  • E 539
    Натрій сіркуватистокислий (Sodium thiosulfate)
    - Відносно безпечний |АнтиоксидантиКомплексоутворювачі
    Синтетичне
  • E 575
    Глюконо-дельта-лактон (Glucono-delta-lactone)
    - Відносно безпечний |КомплексоутворювачіРегулятори кислотностіРозпушувачі
    Синтетичне