Е-добавки Рослинного походження

Походження добавки:

Харчові добавки рослинного походження - це натуральні речовини, отримані з рослин. Вони виготовляються з фруктів, овочів, трав та інших рослинних джерел. Ці добавки використовуються для покращення смаку, кольору, текстури та збереження продуктів харчування.

Вони впливають на зовнішній вигляд, аромат та термін придатності їжі. Наприклад, куркумін з куркуми надає жовтого кольору, пектин з яблук використовується як загущувач, а розмаринова кислота з розмарину діє як антиоксидант.

Багато рослинних добавок мають корисні властивості для здоров'я. Наприклад, бета-каротин з моркви є джерелом вітаміну А, а лікопен з томатів має протиракові властивості.

Добавки:

  • E 100
    Куркуміни (Curcumin)
    - Безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 100(i)
    Куркумін (Curcumin)
    - Безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 100(ii)
    Турмерік (Turmeric extract)
    - Безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 101
    Рибофлавіни (Riboflavin)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 103
    Алканін, Алканет (Chrysoine resorcinol)
    - Висока небезпека |Барвники
    Рослинне
  • E 140
    Хлорофіли (Chlorophylls and Chlorophyllins)
    - Безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 1400
    Декстрин харчовий та його похідні (Dextrin)
    - Абсолютно безпечний |СтабілізаториЗагусникиЕмульгаториНосії
    Рослинне
  • E 141
    Мідні комплекси хлорофілів (Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins)
    - Безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 1422
    Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)
    - Відносно безпечний |ЕмульгаториЗагусникиСтабілізатори
    ШтучнеРослинне
  • E 1442
    Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)
    - Відносно безпечний |СтабілізаториЗагусникиЕмульгаториРечовини проти злежування
    ШтучнеРослинне
  • E 1450
    Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)
    - Безпечний |СтабілізаториЗагусникиЕмульгатори
    ШтучнеРослинне
  • E 150
    Цукровий колер (Caramel color)
    - Середня безпека |ЕмульгаториБарвники
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 150a
    Цукровий колер I простий (Caramel Color)
    - Безпечний |ЕмульгаториБарвники
    РослиннеМікробіологічне
  • E 150b
    Цукровий колер II (Caustic sulphite caramel)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 150c
    Цукровий колер III (Ammonia caramel)
    - Відносно безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 150d
    Цукровий колер IV (Caramel Color IV)
    - Середня безпека |ЕмульгаториБарвники
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 1518
    Триацетин (Glyceryl triacetate)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиНосіїЕмульгатори
    ШтучнеРослинне
  • E 153
    Вугілля рослинне (Vegetable carbon)
    - Середня безпека |Барвники
    РослиннеМінеральне
  • E 160
    Каротиноїди (Carotenoids)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 160a
    Каротини (Beta-carotene)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 160b
    Екстракти аннато (Annatto)
    - Безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 160c
    Маслосмоли паприки (Paprika extract)
    - Абсолютно безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 160e
    Бета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеРослинне
  • E 161b
    Лютеїн (Lutein)
    - Абсолютно безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 162
    Червоний буряковий бетанін (Beetroot Red)
    - Абсолютно безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 163
    Антоціани (Anthocyanins)
    - Абсолютно безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 164
    Шафран (Saffron)
    - Безпечний |Барвники
    Рослинне
  • E 181
    Таніни харчові (Tannin)
    - Середня безпека |СтабілізаториЗагусникиБарвникиЕмульгатори
    Рослинне
  • E 202
    Сорбат калію (Potassium sorbate)
    - Безпечний |Консерванти
    ШтучнеРослинне
  • E 210
    Бензойна кислота (Benzoic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 211
    Бензоат натрію (Sodium benzoate)
    - Висока небезпека |Консерванти
    РослиннеСинтетичне
  • E 236
    Мурашина кислота (Formic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеТвариннеРослинне
  • E 296
    Яблучна кислота (Malic acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіРегулятори кислотності
    ШтучнеРослинне
  • E 300
    Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіПоліпшувачі борошна і хлібаАнтиоксидантиРегулятори кислотності
    ШтучнеРослинне
  • E 307
    Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)
    - Безпечний |Антиоксиданти
    ШтучнеТвариннеРослинне
  • E 316
    Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)
    - Відносно безпечний |Антиоксиданти
    ШтучнеРослинне
  • E 322
    Лецитини (Lecithins)
    - Безпечний |АнтиоксидантиЕмульгатори
    Рослинне
  • E 330
    Лимонна кислота (Citric acid)
    - Безпечний |АнтиоксидантиКомплексоутворювачіРегулятори кислотностіФіксатори кольору
    МікробіологічнеШтучнеРослинне
  • E 334
    Винна кислота (Tartaric acid)
    - Безпечний |АнтиоксидантиКомплексоутворювачіРегулятори кислотностіПідсилювачі смаку і аромату
    Рослинне
  • E 350
    Малати натрію (Sodium malate)
    - Безпечний |Вологоутримуючі агентиРегулятори кислотності
    ШтучнеРослинне
  • E 363
    Янтарна кислота (Succinic acid)
    - Абсолютно безпечний |Регулятори кислотності
    ШтучнеРослинне
  • E 401
    Альгінат натрію (Sodium alginate)
    - Абсолютно безпечний |ЖелеутворювачіВологоутримуючі агентиГлазуруючі агентиЗагусникиКомплексоутворювачіНаповнювачіНосіїПіноутворювачіСтабілізаториЕмульгатори
    Рослинне
  • E 406
    Агар (Agar)
    - Абсолютно безпечний |ЖелеутворювачіВологоутримуючі агентиГлазуруючі агентиЗагусникиНаповнювачіСтабілізаториНосіїЕмульгатори
    Рослинне
  • E 407
    Каррагінан (Carrageenan)
    - Абсолютно безпечний |ЖелеутворювачіВологоутримуючі агентиГлазуруючі агентиЗагусникиНаповнювачіСтабілізаториНосіїЕмульгатори
    Рослинне
  • E 410
    Камедь рожкового дерева (Locust bean gum)
    - Абсолютно безпечний |СтабілізаториЕмульгаториЗагусники
    Рослинне
  • E 412
    Гуарова камедь (Guar gum)
    - Абсолютно безпечний |СтабілізаториЕмульгаториЗагусники
    Рослинне
  • E 414
    Гуміарабік (Gum arabic)
    - Абсолютно безпечний |Глазуруючі агентиЗагусникиЕмульгаториНаповнювачіСтабілізаториНосії
    Рослинне
  • E 417
    Тари камедь (Tara gum)
    - Безпечний |ЗагусникиСтабілізаториЖелеутворювачі
    Рослинне
  • E 420
    Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)
    - Відносно безпечний |ТекстураториВологоутримуючі агентиЗагусникиКомплексоутворювачіНаповнювачіПідсолоджувачіСтабілізаториЕмульгатори
    ШтучнеРослинне
  • E 421
    Маніт (Mannitol)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиЗагусникиНаповнювачіПідсолоджувачіСтабілізаториРечовини проти злежування
    ШтучнеРослинне
  • E 422
    Гліцерин (Glycerol)
    - Безпечний |ЗагусникиВологоутримуючі агенти
    ТвариннеШтучнеРослинне
  • E 440
    Пектини (Pectin)
    - Абсолютно безпечний |Глазуруючі агентиЖелеутворювачіЕмульгаториЗагусникиСтабілізатори
    Рослинне
  • E 445
    Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)
    - Безпечний |СтабілізаториЕмульгатори
    ШтучнеРослинне
  • E 471
    Моно- та дигліцериди жирних кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids)
    - Безпечний |Глазуруючі агентиРечовини проти піноутворенняЕмульгаториСтабілізатори
    ТвариннеРослинне
  • E 472
    Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)
    - Безпечний |АнтиоксидантиКомплексоутворювачіЕмульгаториПоліпшувачі борошна і хлібаСтабілізатори
    ТвариннеРослинне
  • E 472e
    Ефіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)
    - Безпечний |КомплексоутворювачіЕмульгаториСтабілізатори
    ТвариннеШтучнеРослинне
  • E 476
    Ефіри полігліцерину взаємоетерифікованих рацинолових кислот (Polyglycerol polyricinoleate)
    - Відносно безпечний |Емульгатори
    Рослинне
  • E 500
    Карбонати натрію (Sodium carbonates)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіЗагусникиЕмульгуючі соліРозпушувачіСтабілізаториРечовини проти злежування
    ШтучнеРослиннеМінеральне
  • E 570
    Жирні кислоти (Stearic acid)
    - Безпечний |Речовини проти піноутворенняСтабілізаториГлазуруючі агенти
    ШтучнеРослинне
  • E 579
    Глюконат заліза (Ferrous gluconate)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольору
    ШтучнеРослинне
  • E 621
    Глутамат натрію 1-заміщений (Monosodium glutamate)
    - Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
    РослиннеМікробіологічне
  • E 627
    Динатрію - 5 - гуанілат (Disodium guanylate)
    - Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
    ШтучнеТвариннеРослинне
  • E 636
    Мальтол (Maltol)
    - Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
    ШтучнеРослинне
  • E 903
    Віск карнаубський (Carnauba wax)
    - Абсолютно безпечний |Глазуруючі агентиНаповнювачіРегулятори кислотностіНосіїРечовини проти злежування
    Рослинне
  • E 965
    Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиЗагусникиЕмульгаториНаповнювачіПідсолоджувачіСтабілізатори
    РослиннеШтучне
  • E 967
    Ксиліт (Xylitol)
    - Відносно безпечний |Вологоутримуючі агентиЗагусникиЕмульгаториПідсолоджувачіСтабілізатори
    РослиннеШтучне
  • E 999
    Екстракт квілайї (Quillaia extract)
    - Відносно безпечний |ПіноутворювачіЕмульгатори
    Рослинне