Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Харчові добавки рослинного походження - це натуральні речовини, отримані з рослин. Вони виготовляються з фруктів, овочів, трав та інших рослинних джерел. Ці добавки використовуються для покращення смаку, кольору, текстури та збереження продуктів харчування.
Вони впливають на зовнішній вигляд, аромат та термін придатності їжі. Наприклад, куркумін з куркуми надає жовтого кольору, пектин з яблук використовується як загущувач, а розмаринова кислота з розмарину діє як антиоксидант.
Багато рослинних добавок мають корисні властивості для здоров'я. Наприклад, бета-каротин з моркви є джерелом вітаміну А, а лікопен з томатів має протиракові властивості.
Добавки:
- E 100Куркуміни (Curcumin)- Безпечний |Барвники
- E 100(i)Куркумін (Curcumin)- Безпечний |Барвники
- E 100(ii)Турмерік (Turmeric extract)- Безпечний |Барвники
- E 101Рибофлавіни (Riboflavin)- Безпечний |Барвники
- E 103Алканін, Алканет (Chrysoine resorcinol)- Висока небезпека |Барвники
- E 140Хлорофіли (Chlorophylls and Chlorophyllins)- Безпечний |Барвники
- E 1400Декстрин харчовий та його похідні (Dextrin)- Абсолютно безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори•Носії
- E 141Мідні комплекси хлорофілів (Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins)- Безпечний |Барвники
- E 1422Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)- Відносно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 1442Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)- Відносно безпечний |Стабілізатори•Емульгатори•Речовини проти злежування•Загусники
- E 1450Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)- Безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 150Цукровий колер (Caramel color)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 150aЦукровий колер I простий (Caramel Color)- Безпечний |Барвники•Емульгатори
- E 150bЦукровий колер II (Caustic sulphite caramel)- Безпечний |Барвники
- E 150cЦукровий колер III (Ammonia caramel)- Відносно безпечний |Барвники
- E 150dЦукровий колер IV (Caramel Color IV)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 1518Триацетин (Glyceryl triacetate)- Відносно безпечний |Емульгатори•Вологоутримуючі агенти•Носії
- E 153Вугілля рослинне (Vegetable carbon)- Середня безпека |Барвники
- E 160Каротиноїди (Carotenoids)- Безпечний |Барвники
- E 160aКаротини (Beta-carotene)- Безпечний |Барвники
- E 160bЕкстракти аннато (Annatto)- Безпечний |Барвники
- E 160cМаслосмоли паприки (Paprika extract)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 160eБета-апо-8-каротинол (Beta-apo-8'-carotenal (C30))- Безпечний |Барвники
- E 161bЛютеїн (Lutein)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 162Червоний буряковий бетанін (Beetroot Red)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 163Антоціани (Anthocyanins)- Абсолютно безпечний |Барвники
- E 164Шафран (Saffron)- Безпечний |Барвники
- E 181Таніни харчові (Tannin)- Середня безпека |Стабілізатори•Барвники•Емульгатори•Загусники
- E 202Сорбат калію (Potassium sorbate)- Безпечний |Консерванти
- E 210Бензойна кислота (Benzoic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 211Бензоат натрію (Sodium benzoate)- Висока небезпека |Консерванти
- E 236Мурашина кислота (Formic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 296Яблучна кислота (Malic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 307Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)- Безпечний |Антиоксиданти
- E 316Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти
- E 322Лецитини (Lecithins)- Безпечний |Емульгатори•Антиоксиданти
- E 330Лимонна кислота (Citric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Антиоксиданти•Фіксатори кольору•Комплексоутворювачі
- E 334Винна кислота (Tartaric acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Підсилювачі смаку і аромату
- E 350Малати натрію (Sodium malate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Вологоутримуючі агенти
- E 363Янтарна кислота (Succinic acid)- Абсолютно безпечний |Регулятори кислотності
- E 401Альгінат натрію (Sodium alginate)- Абсолютно безпечний |Наповнювачі•Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Загусники•Комплексоутворювачі•Желеутворювачі•Носії•Емульгатори•Піноутворювачі•Стабілізатори
- E 406Агар (Agar)- Абсолютно безпечний |Наповнювачі•Глазуруючі агенти•Желеутворювачі•Загусники•Носії•Вологоутримуючі агенти•Стабілізатори•Емульгатори
- E 407Каррагінан (Carrageenan)- Абсолютно безпечний |Наповнювачі•Глазуруючі агенти•Желеутворювачі•Загусники•Носії•Вологоутримуючі агенти•Стабілізатори•Емульгатори
- E 410Камедь рожкового дерева (Locust bean gum)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 412Гуарова камедь (Guar gum)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 414Гуміарабік (Gum arabic)- Абсолютно безпечний |Глазуруючі агенти•Емульгатори•Наповнювачі•Носії•Стабілізатори•Загусники
- E 417Тари камедь (Tara gum)- Безпечний |Желеутворювачі•Загусники•Стабілізатори
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Наповнювачі•Вологоутримуючі агенти•Загусники•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгатори•Підсолоджувачі•Текстуратори
- E 421Маніт (Mannitol)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Підсолоджувачі•Наповнювачі•Стабілізатори•Речовини проти злежування•Загусники
- E 422Гліцерин (Glycerol)- Безпечний |Загусники•Вологоутримуючі агенти
- E 440Пектини (Pectin)- Абсолютно безпечний |Глазуруючі агенти•Емульгатори•Загусники•Стабілізатори•Желеутворювачі
- E 445Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори
- E 471Моно- та дигліцериди жирних кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Глазуруючі агенти•Емульгатори•Речовини проти піноутворення•Стабілізатори
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Комплексоутворювачі
- E 476Ефіри полігліцерину взаємоетерифікованих рацинолових кислот (Polyglycerol polyricinoleate)- Відносно безпечний |Емульгатори
- E 500Карбонати натрію (Sodium carbonates)- Безпечний |Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Розпушувачі•Стабілізатори•Речовини проти злежування•Загусники
- E 570Жирні кислоти (Stearic acid)- Безпечний |Глазуруючі агенти•Речовини проти піноутворення•Стабілізатори
- E 579Глюконат заліза (Ferrous gluconate)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору
- E 621Глутамат натрію 1-заміщений (Monosodium glutamate)- Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 627Динатрію - 5 - гуанілат (Disodium guanylate)- Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 636Мальтол (Maltol)- Безпечний |Підсилювачі смаку і аромату
- E 903Віск карнаубський (Carnauba wax)- Абсолютно безпечний |Глазуруючі агенти•Регулятори кислотності•Наповнювачі•Речовини проти злежування•Носії
- E 965Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Наповнювачі•Підсолоджувачі•Стабілізатори•Загусники
- E 967Ксиліт (Xylitol)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Підсолоджувачі•Стабілізатори•Загусники
- E 999Екстракт квілайї (Quillaia extract)- Відносно безпечний |Емульгатори•Піноутворювачі