Походження добавки:
Група добавки:
Антиоксиданти - це група харчових добавок, які допомагають зберегти їжу свіжою довше. Вони захищають продукти від псування, викликаного контактом з киснем. Ці речовини можуть бути природними (як вітамін C) або синтетичними. Антиоксиданти додають у різні продукти, включаючи олії, снеки та м'ясні вироби, щоб запобігти зміні кольору, смаку та текстури.
Вони також можуть мати позитивний вплив на здоров'я, захищаючи клітини нашого організму від пошкоджень. Деякі антиоксиданти, як-от вітамін E, можуть допомогти зміцнити імунну систему.
Перший антиоксидант був відкритий у 1940-х роках, коли вчені намагалися зрозуміти, чому військові раціони так швидко псувалися. З того часу використання антиоксидантів у харчовій промисловості значно розширилося, допомагаючи зменшити харчові відходи та подовжити термін придатності продуктів.
Добавки:
- E 220Сірки двоокис (Sulfur dioxide)- Середня безпека |Поліпшувачі борошна і хліба•Відбілювачі•Антиоксиданти•Консерванти
- E 222Натрію гідросульфіт (Sodium bisulfite)- Висока небезпека |Консерванти•Антиоксиданти
- E 224Калію метабісульфіт (Potassium metabisulfite)- Середня безпека |Відбілювачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Антиоксиданти
- E 225Сульфит калію (Potassium sulfite)- Середня безпека |Консерванти•Антиоксиданти
- E 226Сульфит кальцію (Calcium Sulfite)- Середня безпека |Консерванти•Антиоксиданти
- E 227Гідросульфіт кальцію (Calcium bisulphite)- Середня безпека |Консерванти•Антиоксиданти
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі•Антиоксиданти
- E 301Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)- Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
- E 307Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)- Безпечний |Антиоксиданти
- E 316Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти
- E 320Бутил гідрооксианізол (Butylated hydroxyanisole (BHA))- Висока небезпека |Антиоксиданти
- E 321Бутил гідрокситолуол (Butylated hydroxytoluene (BHT))- Середня безпека |Антиоксиданти
- E 322Лецитини (Lecithins)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори
- E 325Лактат натрію (Sodium lactate)- Безпечний |Емульгуючі солі•Загусники•Наповнювачі•Регулятори кислотності•Вологоутримуючі агенти•Антиоксиданти•Емульгатори
- E 330Лимонна кислота (Citric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Антиоксиданти•Фіксатори кольору
- E 334Винна кислота (Tartaric acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Антиоксиданти•Підсилювачі смаку і аромату
- E 338Ортофосфорна кислота (Phosphoric acid)- Середня безпека |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі
- E 385Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (Calcium disodium EDTA)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору•Консерванти•Антиоксиданти•Комплексоутворювачі
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Стабілізатори•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі•Антиоксиданти•Емульгатори
- E 539Натрій сіркуватистокислий (Sodium thiosulfate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти•Комплексоутворювачі