Антиоксиданти — Е-добавки

Походження добавки:

Антиоксиданти - це група харчових добавок, які допомагають зберегти їжу свіжою довше. Вони захищають продукти від псування, викликаного контактом з киснем. Ці речовини можуть бути природними (як вітамін C) або синтетичними. Антиоксиданти додають у різні продукти, включаючи олії, снеки та м'ясні вироби, щоб запобігти зміні кольору, смаку та текстури.

Вони також можуть мати позитивний вплив на здоров'я, захищаючи клітини нашого організму від пошкоджень. Деякі антиоксиданти, як-от вітамін E, можуть допомогти зміцнити імунну систему.

Перший антиоксидант був відкритий у 1940-х роках, коли вчені намагалися зрозуміти, чому військові раціони так швидко псувалися. З того часу використання антиоксидантів у харчовій промисловості значно розширилося, допомагаючи зменшити харчові відходи та подовжити термін придатності продуктів.

Добавки:

  • E 220
    Сірки двоокис (Sulfur dioxide)
    - Середня безпека |Поліпшувачі борошна і хлібаВідбілювачіАнтиоксидантиКонсерванти
    Синтетичне
  • E 222
    Натрію гідросульфіт (Sodium bisulfite)
    - Висока небезпека |КонсервантиАнтиоксиданти
    Синтетичне
  • E 224
    Калію метабісульфіт (Potassium metabisulfite)
    - Середня безпека |ВідбілювачіПоліпшувачі борошна і хлібаАнтиоксиданти
    Синтетичне
  • E 225
    Сульфит калію (Potassium sulfite)
    - Середня безпека |КонсервантиАнтиоксиданти
    Синтетичне
  • E 226
    Сульфит кальцію (Calcium Sulfite)
    - Середня безпека |КонсервантиАнтиоксиданти
    Синтетичне
  • E 227
    Гідросульфіт кальцію (Calcium bisulphite)
    - Середня безпека |КонсервантиАнтиоксиданти
    Синтетичне
  • E 300
    Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіПоліпшувачі борошна і хлібаКомплексоутворювачіАнтиоксиданти
    ШтучнеРослинне
  • E 301
    Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)
    - Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
    Штучне
  • E 307
    Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)
    - Безпечний |Антиоксиданти
    ШтучнеТвариннеРослинне
  • E 316
    Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)
    - Відносно безпечний |Антиоксиданти
    ШтучнеРослинне
  • E 320
    Бутил гідрооксианізол (Butylated hydroxyanisole (BHA))
    - Висока небезпека |Антиоксиданти
    Синтетичне
  • E 321
    Бутил гідрокситолуол (Butylated hydroxytoluene (BHT))
    - Середня безпека |Антиоксиданти
    Синтетичне
  • E 322
    Лецитини (Lecithins)
    - Безпечний |АнтиоксидантиЕмульгатори
    Рослинне
  • E 325
    Лактат натрію (Sodium lactate)
    - Безпечний |Емульгуючі соліЗагусникиНаповнювачіРегулятори кислотностіВологоутримуючі агентиАнтиоксидантиЕмульгатори
    Мікробіологічне
  • E 330
    Лимонна кислота (Citric acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіКомплексоутворювачіАнтиоксидантиФіксатори кольору
    ШтучнеРослиннеМікробіологічне
  • E 334
    Винна кислота (Tartaric acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіКомплексоутворювачіАнтиоксидантиПідсилювачі смаку і аромату
    Рослинне
  • E 338
    Ортофосфорна кислота (Phosphoric acid)
    - Середня безпека |АнтиоксидантиРегулятори кислотностіКомплексоутворювачі
    Синтетичне
  • E 385
    Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (Calcium disodium EDTA)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольоруКонсервантиАнтиоксидантиКомплексоутворювачі
    Синтетичне
  • E 472
    Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)
    - Безпечний |СтабілізаториПоліпшувачі борошна і хлібаКомплексоутворювачіАнтиоксидантиЕмульгатори
    РослиннеТваринне
  • E 539
    Натрій сіркуватистокислий (Sodium thiosulfate)
    - Відносно безпечний |АнтиоксидантиКомплексоутворювачі
    Синтетичне