Походження добавки:
Група добавки:
Антиоксиданти - це група харчових добавок, які допомагають зберегти їжу свіжою довше. Вони захищають продукти від псування, викликаного контактом з киснем. Ці речовини можуть бути природними (як вітамін C) або синтетичними. Антиоксиданти додають у різні продукти, включаючи олії, снеки та м'ясні вироби, щоб запобігти зміні кольору, смаку та текстури.
Вони також можуть мати позитивний вплив на здоров'я, захищаючи клітини нашого організму від пошкоджень. Деякі антиоксиданти, як-от вітамін E, можуть допомогти зміцнити імунну систему.
Перший антиоксидант був відкритий у 1940-х роках, коли вчені намагалися зрозуміти, чому військові раціони так швидко псувалися. З того часу використання антиоксидантів у харчовій промисловості значно розширилося, допомагаючи зменшити харчові відходи та подовжити термін придатності продуктів.
Добавки:
- E 220Сірки двоокис (Sulfur dioxide)- Середня безпека |Антиоксиданти•Поліпшувачі борошна і хліба•Відбілювачі•Консерванти
- E 222Натрію гідросульфіт (Sodium bisulfite)- Висока небезпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 224Калію метабісульфіт (Potassium metabisulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Відбілювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 225Сульфит калію (Potassium sulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 226Сульфит кальцію (Calcium Sulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 227Гідросульфіт кальцію (Calcium bisulphite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі
- E 301Натрію аскорбат (Sodium ascorbate)- Абсолютно безпечний |Антиоксиданти
- E 307Альфа-токоферол (Alpha-tocopherol)- Безпечний |Антиоксиданти
- E 316Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) (Sodium erythorbate)- Відносно безпечний |Антиоксиданти
- E 320Бутил гідрооксианізол (Butylated hydroxyanisole (BHA))- Висока небезпека |Антиоксиданти
- E 321Бутил гідрокситолуол (Butylated hydroxytoluene (BHT))- Середня безпека |Антиоксиданти
- E 322Лецитини (Lecithins)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори
- E 325Лактат натрію (Sodium lactate)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори•Емульгуючі солі•Наповнювачі•Регулятори кислотності•Вологоутримуючі агенти•Загусники
- E 330Лимонна кислота (Citric acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Фіксатори кольору•Комплексоутворювачі
- E 334Винна кислота (Tartaric acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Підсилювачі смаку і аромату•Комплексоутворювачі
- E 338Ортофосфорна кислота (Phosphoric acid)- Середня безпека |Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі
- E 385Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (Calcium disodium EDTA)- Відносно безпечний |Антиоксиданти•Фіксатори кольору•Консерванти•Комплексоутворювачі
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі•Стабілізатори
- E 539Натрій сіркуватистокислий (Sodium thiosulfate)- Відносно безпечний |Комплексоутворювачі•Антиоксиданти