Е-добавки Мінерального походження

Походження добавки:

Харчові добавки мінерального походження - це речовини, які отримують з природних мінералів або їх синтетичних аналогів. Вони використовуються для покращення текстури, кольору, смаку та збереження продуктів. Ці добавки можуть бути солями, оксидами або іншими сполуками металів та неметалів.

Їх застосовують для регулювання кислотності, як антиоксиданти, емульгатори та стабілізатори. Вони впливають на консистенцію, термін придатності та зовнішній вигляд продуктів.

Деякі мінеральні добавки, як-от кальцій та залізо, також мають поживну цінність. Наприклад, діоксид титану (E171) використовується для надання білого кольору цукеркам та жувальним гумкам, а карбонат кальцію (E170) додають до зубних паст як абразивний компонент.

Добавки:

  • E 153
    Вугілля рослинне (Vegetable carbon)
    - Середня безпека |Барвники
    МінеральнеРослинне
  • E 170
    Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)
    - Безпечний |СтабілізаториНосіїБарвникиЗатверджувачіПоліпшувачі борошна і хлібаРечовини проти злежуванняРегулятори кислотності
    Мінеральне
  • E 171
    Титану двоокис (Titanium dioxide)
    - Відносно безпечний |Барвники
    МінеральнеСинтетичне
  • E 172
    Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеМінеральне
  • E 173
    Алюміній (Aluminium)
    - Середня безпека |Барвники
    ШтучнеМінеральне
  • E 174
    Серебро (Silver)
    - Безпечний |Барвники
    Мінеральне
  • E 175
    Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)
    - Безпечний |Барвники
    ШтучнеМінеральне
  • E 230
    Дифеніл (Biphenyl)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеМінеральне
  • E 327
    Лактат кальцію (Calcium lactate)
    - Абсолютно безпечний |ЗагусникиЕмульгуючі соліЗатверджувачіПоліпшувачі борошна і хлібаРегулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 333
    Цитрати кальцію (Calcium citrate)
    - Абсолютно безпечний |Емульгуючі соліЗатверджувачіКомплексоутворювачіСтабілізаториРегулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 341
    Фосфати кальцію (Calcium phosphates)
    - Безпечний |Поліпшувачі борошна і хлібаРегулятори кислотностіЗатверджувачіЗагусникиВологоутримуючі агентиКомплексоутворювачіРечовини проти злежуванняРозпушувачіСтабілізаториЕмульгуючі солі
    ШтучнеМінеральнеТваринне
  • E 500
    Карбонати натрію (Sodium carbonates)
    - Безпечний |ЗагусникиЕмульгуючі соліРечовини проти злежуванняРозпушувачіСтабілізаториРегулятори кислотності
    ШтучнеМінеральнеРослинне
  • E 504
    Карбонати магнію (Magnesium carbonate)
    - Відносно безпечний |НосіїРечовини проти злежуванняСтабілізаториФіксатори кольоруРегулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 508
    Хлорид калію (Potassium chloride)
    - Безпечний |ЗагусникиЗатверджувачіПідсилювачі смаку і ароматуСтабілізатори
    ШтучнеМінеральне
  • E 511
    Хлорид магнію (Potassium chloride)
    - Безпечний |СтабілізаториЗатверджувачіФіксатори кольору
    Мінеральне
  • E 514
    Сульфати натрію (Sodium sulfate)
    - Відносно безпечний |Регулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 515
    Сульфати калію (Potassium sulfate)
    - Безпечний |Регулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 516
    Сульфати кальцію (Calcium sulfate)
    - Безпечний |ЗатверджувачіКомплексоутворювачіПоліпшувачі борошна і хлібаСтабілізаториРегулятори кислотності
    ШтучнеМінеральне
  • E 530
    Оксид магнію (Magnesium oxide)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіРечовини проти злежування
    Мінеральне
  • E 551
    Двоокис кремнію аморфний (Silicon dioxide)
    - Безпечний |НосіїРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворення
    Мінеральне
  • E 558
    Бентоніт (Bentonite)
    - Безпечний |Речовини проти злежування
    Мінеральне
  • E 559
    Алюмосилікат (Aluminum Silicate)
    - Безпечний |Речовини проти злежування
    ШтучнеМінеральне