Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Харчові добавки мінерального походження - це речовини, які отримують з природних мінералів або їх синтетичних аналогів. Вони використовуються для покращення текстури, кольору, смаку та збереження продуктів. Ці добавки можуть бути солями, оксидами або іншими сполуками металів та неметалів.
Їх застосовують для регулювання кислотності, як антиоксиданти, емульгатори та стабілізатори. Вони впливають на консистенцію, термін придатності та зовнішній вигляд продуктів.
Деякі мінеральні добавки, як-от кальцій та залізо, також мають поживну цінність. Наприклад, діоксид титану (E171) використовується для надання білого кольору цукеркам та жувальним гумкам, а карбонат кальцію (E170) додають до зубних паст як абразивний компонент.
Добавки:
- E 153Вугілля рослинне (Vegetable carbon)- Середня безпека |Барвники
- E 170Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)- Безпечний |Стабілізатори•Носії•Барвники•Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Речовини проти злежування•Регулятори кислотності
- E 171Титану двоокис (Titanium dioxide)- Відносно безпечний |Барвники
- E 172Оксиди та гідрооксиди заліза (Iron oxides and hydroxides)- Безпечний |Барвники
- E 173Алюміній (Aluminium)- Середня безпека |Барвники
- E 174Серебро (Silver)- Безпечний |Барвники
- E 175Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) (Gold)- Безпечний |Барвники
- E 230Дифеніл (Biphenyl)- Середня безпека |Консерванти
- E 327Лактат кальцію (Calcium lactate)- Абсолютно безпечний |Загусники•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності
- E 333Цитрати кальцію (Calcium citrate)- Абсолютно безпечний |Емульгуючі солі•Затверджувачі•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Затверджувачі•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгуючі солі
- E 500Карбонати натрію (Sodium carbonates)- Безпечний |Загусники•Емульгуючі солі•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності
- E 504Карбонати магнію (Magnesium carbonate)- Відносно безпечний |Носії•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Фіксатори кольору•Регулятори кислотності
- E 508Хлорид калію (Potassium chloride)- Безпечний |Загусники•Затверджувачі•Підсилювачі смаку і аромату•Стабілізатори
- E 511Хлорид магнію (Potassium chloride)- Безпечний |Стабілізатори•Затверджувачі•Фіксатори кольору
- E 514Сульфати натрію (Sodium sulfate)- Відносно безпечний |Регулятори кислотності
- E 515Сульфати калію (Potassium sulfate)- Безпечний |Регулятори кислотності
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Затверджувачі•Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Стабілізатори•Регулятори кислотності
- E 530Оксид магнію (Magnesium oxide)- Безпечний |Регулятори кислотності•Речовини проти злежування
- E 551Двоокис кремнію аморфний (Silicon dioxide)- Безпечний |Носії•Речовини проти злежування•Речовини проти піноутворення
- E 558Бентоніт (Bentonite)- Безпечний |Речовини проти злежування
- E 559Алюмосилікат (Aluminum Silicate)- Безпечний |Речовини проти злежування