Походження добавки:
Група добавки:
Стабілізатори - це група харчових добавок, які допомагають зберігати консистенцію та текстуру продуктів. Вони можуть бути природного походження (наприклад, з водоростей чи фруктів) або синтетичними. Стабілізатори використовуються для запобігання розшаруванню інгредієнтів, збереження кремоподібної текстури та покращення зовнішнього вигляду продуктів.
Ці добавки впливають на в'язкість, густину та стабільність харчових продуктів. Їх можна знайти в морозиві, йогуртах, соусах, кондитерських виробах та багатьох інших продуктах.
Деякі стабілізатори, такі як пектин, також мають корисні властивості для здоров'я, наприклад, сприяють травленню. Карагінан, отриманий з червоних водоростей, використовується як вегетаріанська альтернатива желатину. Ксантанова камедь, яка виробляється бактеріями, є універсальним стабілізатором, що використовується в багатьох безглютенових продуктах.
Добавки:
- E 1400Декстрин харчовий та його похідні (Dextrin)- Абсолютно безпечний |Загусники•Стабілізатори•Носії•Емульгатори
- E 1404Оксидований крохмаль (Oxidized starch)- Відносно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 1422Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)- Відносно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 1442Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори•Речовини проти злежування
- E 1450Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)- Безпечний |Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 170Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)- Безпечний |Барвники•Поліпшувачі борошна і хліба•Речовини проти злежування•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Носії•Затверджувачі
- E 181Таніни харчові (Tannin)- Середня безпека |Барвники•Загусники•Стабілізатори•Емульгатори
- E 331Цитрати натрію (Sodium citrates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Емульгатори•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Носії•Емульгуючі солі
- E 331(i)Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Носії•Емульгатори
- E 331(ii)Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Носії•Емульгатори
- E 331(iii)Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)- Безпечний |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Носії•Емульгатори
- E 333Цитрати кальцію (Calcium citrate)- Абсолютно безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Затверджувачі•Емульгуючі солі
- E 336Тартрати калію (Potassium tartrates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі
- E 339Фосфати натрію (Sodium phosphates)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Розпушувачі•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгатори
- E 340Фосфати калію (Potassium phosphates)- Безпечний |Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Загусники•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Затверджувачі•Емульгуючі солі
- E 401Альгінат натрію (Sodium alginate)- Абсолютно безпечний |Глазуруючі агенти•Вологоутримуючі агенти•Желеутворювачі•Загусники•Наповнювачі•Носії•Піноутворювачі•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгатори
- E 406Агар (Agar)- Абсолютно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Желеутворювачі•Загусники•Наповнювачі•Носії•Стабілізатори•Емульгатори
- E 407Каррагінан (Carrageenan)- Абсолютно безпечний |Глазуруючі агенти•Вологоутримуючі агенти•Желеутворювачі•Загусники•Наповнювачі•Носії•Стабілізатори•Емульгатори
- E 410Камедь рожкового дерева (Locust bean gum)- Абсолютно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 412Гуарова камедь (Guar gum)- Абсолютно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 414Гуміарабік (Gum arabic)- Абсолютно безпечний |Загусники•Глазуруючі агенти•Емульгатори•Наповнювачі•Носії•Стабілізатори
- E 415Ксантанова камедь (Xanthan gum)- Абсолютно безпечний |Загусники•Емульгатори•Піноутворювачі•Стабілізатори
- E 417Тари камедь (Tara gum)- Безпечний |Стабілізатори•Желеутворювачі•Загусники
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Наповнювачі•Підсолоджувачі•Стабілізатори•Текстуратори•Комплексоутворювачі•Емульгатори
- E 421Маніт (Mannitol)- Відносно безпечний |Загусники•Вологоутримуючі агенти•Наповнювачі•Підсолоджувачі•Речовини проти злежування•Стабілізатори
- E 433Поліоксиетиленсорбітанмоноолеат, Твін-80 (Polysorbate 80)- Середня безпека |Емульгатори•Стабілізатори
- E 440Пектини (Pectin)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Глазуруючі агенти•Желеутворювачі•Загусники•Стабілізатори
- E 445Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори
- E 450Пірофосфати (Diphosphates)- Середня безпека |Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти•Загусники•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Затверджувачі•Емульгатори
- E 450iПірофосфат натрію однозаміщений (Disodium diphosphate)- Середня безпека |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Розпушувачі•Регулятори кислотності•Емульгатори•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі
- E 451Трифосфати (Triphosphates)- Середня безпека |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Розпушувачі•Регулятори кислотності•Емульгатори•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі
- E 452Поліфосфати (Polyphosphates)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Розпушувачі•Регулятори кислотності•Емульгатори•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі
- E 459бета-Циклодекстрин (Beta-cyclodextrin)- Безпечний |Загусники•Носії•Стабілізатори
- E 466Карбоксіметилцелюлози натрієва сіль (Carboxymethyl cellulose)- Середня безпека |Глазуруючі агенти•Вологоутримуючі агенти•Желеутворювачі•Загусники•Наповнювачі•Стабілізатори•Затверджувачі•Емульгатори
- E 471Моно- та дигліцериди жирних кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Емульгатори•Глазуруючі агенти•Речовини проти піноутворення•Стабілізатори
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Емульгатори•Поліпшувачі борошна і хліба•Антиоксиданти•Стабілізатори•Комплексоутворювачі
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Емульгатори
- E 475Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 500Карбонати натрію (Sodium carbonates)- Безпечний |Загусники•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 501Карбонати калію (Potassium carbonate)- Безпечний |Стабілізатори•Розпушувачі•Регулятори кислотності
- E 504Карбонати магнію (Magnesium carbonate)- Відносно безпечний |Речовини проти злежування•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Носії•Фіксатори кольору
- E 508Хлорид калію (Potassium chloride)- Безпечний |Загусники•Стабілізатори•Затверджувачі•Підсилювачі смаку і аромату
- E 509Хлорид кальцію (Calcium chloride)- Відносно безпечний |Загусники•Затверджувачі•Стабілізатори
- E 511Хлорид магнію (Potassium chloride)- Безпечний |Затверджувачі•Стабілізатори•Фіксатори кольору
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Стабілізатори•Регулятори кислотності•Затверджувачі•Комплексоутворювачі
- E 570Жирні кислоти (Stearic acid)- Безпечний |Речовини проти піноутворення•Стабілізатори•Глазуруючі агенти
- E 953Ізомальт (Isomalt)- Відносно безпечний |Загусники•Наповнювачі•Глазуруючі агенти•Підсолоджувачі•Речовини проти злежування•Стабілізатори
- E 965Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Наповнювачі•Підсолоджувачі•Стабілізатори
- E 967Ксиліт (Xylitol)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Підсолоджувачі•Стабілізатори