Походження добавки:
Група добавки:
Стабілізатори - це група харчових добавок, які допомагають зберігати консистенцію та текстуру продуктів. Вони можуть бути природного походження (наприклад, з водоростей чи фруктів) або синтетичними. Стабілізатори використовуються для запобігання розшаруванню інгредієнтів, збереження кремоподібної текстури та покращення зовнішнього вигляду продуктів.
Ці добавки впливають на в'язкість, густину та стабільність харчових продуктів. Їх можна знайти в морозиві, йогуртах, соусах, кондитерських виробах та багатьох інших продуктах.
Деякі стабілізатори, такі як пектин, також мають корисні властивості для здоров'я, наприклад, сприяють травленню. Карагінан, отриманий з червоних водоростей, використовується як вегетаріанська альтернатива желатину. Ксантанова камедь, яка виробляється бактеріями, є універсальним стабілізатором, що використовується в багатьох безглютенових продуктах.
Добавки:
- E 1400Декстрин харчовий та його похідні (Dextrin)- Абсолютно безпечний |Носії•Стабілізатори•Загусники•Емульгатори
- E 1404Оксидований крохмаль (Oxidized starch)- Відносно безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Загусники
- E 1422Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)- Відносно безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Загусники
- E 1442Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)- Відносно безпечний |Стабілізатори•Речовини проти злежування•Загусники•Емульгатори
- E 1450Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)- Безпечний |Загусники•Стабілізатори•Емульгатори
- E 170Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)- Безпечний |Затверджувачі•Носії•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Речовини проти злежування•Стабілізатори•Барвники
- E 181Таніни харчові (Tannin)- Середня безпека |Емульгатори•Стабілізатори•Загусники•Барвники
- E 331Цитрати натрію (Sodium citrates)- Безпечний |Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі
- E 331(i)Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Емульгатори
- E 331(ii)Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Емульгатори
- E 331(iii)Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)- Безпечний |Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Емульгатори
- E 333Цитрати кальцію (Calcium citrate)- Абсолютно безпечний |Затверджувачі•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі
- E 336Тартрати калію (Potassium tartrates)- Безпечний |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі
- E 339Фосфати натрію (Sodium phosphates)- Відносно безпечний |Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Загусники•Стабілізатори
- E 340Фосфати калію (Potassium phosphates)- Безпечний |Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Емульгатори
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Емульгуючі солі•Загусники•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 401Альгінат натрію (Sodium alginate)- Абсолютно безпечний |Носії•Комплексоутворювачі•Желеутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Емульгатори•Піноутворювачі•Загусники•Стабілізатори•Наповнювачі
- E 406Агар (Agar)- Абсолютно безпечний |Носії•Желеутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Емульгатори•Стабілізатори•Загусники•Наповнювачі
- E 407Каррагінан (Carrageenan)- Абсолютно безпечний |Носії•Желеутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Емульгатори•Стабілізатори•Загусники•Наповнювачі
- E 410Камедь рожкового дерева (Locust bean gum)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Загусники
- E 412Гуарова камедь (Guar gum)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Загусники
- E 414Гуміарабік (Gum arabic)- Абсолютно безпечний |Наповнювачі•Носії•Стабілізатори•Загусники•Глазуруючі агенти•Емульгатори
- E 415Ксантанова камедь (Xanthan gum)- Абсолютно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Піноутворювачі•Емульгатори
- E 417Тари камедь (Tara gum)- Безпечний |Стабілізатори•Желеутворювачі•Загусники
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Комплексоутворювачі•Підсолоджувачі•Стабілізатори•Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Текстуратори•Загусники•Наповнювачі
- E 421Маніт (Mannitol)- Відносно безпечний |Наповнювачі•Стабілізатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Підсолоджувачі•Речовини проти злежування
- E 433Поліоксиетиленсорбітанмоноолеат, Твін-80 (Polysorbate 80)- Середня безпека |Стабілізатори•Емульгатори
- E 440Пектини (Pectin)- Абсолютно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Глазуруючі агенти•Желеутворювачі•Емульгатори
- E 445Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори
- E 450Пірофосфати (Diphosphates)- Середня безпека |Комплексоутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Затверджувачі•Емульгуючі солі•Поліпшувачі борошна і хліба•Емульгатори•Загусники•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 450iПірофосфат натрію однозаміщений (Disodium diphosphate)- Середня безпека |Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Вологоутримуючі агенти•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 451Трифосфати (Triphosphates)- Середня безпека |Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Вологоутримуючі агенти•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 452Поліфосфати (Polyphosphates)- Відносно безпечний |Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Вологоутримуючі агенти•Емульгуючі солі•Регулятори кислотності•Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 459бета-Циклодекстрин (Beta-cyclodextrin)- Безпечний |Стабілізатори•Загусники•Носії
- E 466Карбоксіметилцелюлози натрієва сіль (Carboxymethyl cellulose)- Середня безпека |Желеутворювачі•Затверджувачі•Глазуруючі агенти•Вологоутримуючі агенти•Емульгатори•Загусники•Стабілізатори•Наповнювачі
- E 471Моно- та дигліцериди жирних кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Глазуруючі агенти•Речовини проти піноутворення•Емульгатори
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Стабілізатори•Антиоксиданти•Емульгатори
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Емульгатори
- E 475Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 500Карбонати натрію (Sodium carbonates)- Безпечний |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Загусники•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Емульгуючі солі
- E 501Карбонати калію (Potassium carbonate)- Безпечний |Розпушувачі•Стабілізатори•Регулятори кислотності
- E 504Карбонати магнію (Magnesium carbonate)- Відносно безпечний |Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Речовини проти злежування•Фіксатори кольору
- E 508Хлорид калію (Potassium chloride)- Безпечний |Затверджувачі•Стабілізатори•Загусники•Підсилювачі смаку і аромату
- E 509Хлорид кальцію (Calcium chloride)- Відносно безпечний |Загусники•Затверджувачі•Стабілізатори
- E 511Хлорид магнію (Potassium chloride)- Безпечний |Затверджувачі•Стабілізатори•Фіксатори кольору
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі
- E 570Жирні кислоти (Stearic acid)- Безпечний |Стабілізатори•Глазуруючі агенти•Речовини проти піноутворення
- E 953Ізомальт (Isomalt)- Відносно безпечний |Наповнювачі•Стабілізатори•Загусники•Глазуруючі агенти•Підсолоджувачі•Речовини проти злежування
- E 965Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)- Відносно безпечний |Наповнювачі•Стабілізатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Підсолоджувачі•Емульгатори
- E 967Ксиліт (Xylitol)- Відносно безпечний |Стабілізатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Підсолоджувачі•Емульгатори