Підсолоджувачі — Е-добавки

Походження добавки:

Підсолоджувачі - це група харчових добавок, які надають солодкий смак продуктам. Вони можуть бути натуральними (наприклад, стевія) або штучними (аспартам, сукралоза). Їх використовують для зниження калорійності продуктів, контролю рівня цукру в крові та створення дієтичних версій популярних страв.

Підсолоджувачі впливають на смакові рецептори язика, імітуючи дію цукру. Деякі з них у сотні разів солодші за звичайний цукор, тому використовуються в дуже малих кількостях.

Ксиліт, один з підсолоджувачів, може запобігати карієсу. Деякі штучні підсолоджувачі не засвоюються організмом і виводяться без змін. Стевія, натуральний підсолоджувач, використовувалася індіанцями Південної Америки протягом століть.

Добавки:

  • E 420
    Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)
    - Відносно безпечний |ЕмульгаториСтабілізаториЗагусникиПідсолоджувачіВологоутримуючі агентиНаповнювачіТекстураториКомплексоутворювачі
    ШтучнеРослинне
  • E 421
    Маніт (Mannitol)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіСтабілізаториРечовини проти злежуванняВологоутримуючі агентиЗагусникиНаповнювачі
    ШтучнеРослинне
  • E 950
    Ацесульфам калію (Acesulfame potassium)
    - Середня безпека |Підсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачі
    Синтетичне
  • E 951
    Аспартам (Aspartame)
    - Відносно безпечний |Підсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачі
    Синтетичне
  • E 952
    Цикламова кислота та її натрієва, калієва, кальцієва солі (Cyclamic acid and its Na and Ca salts)
    - Висока небезпека |Підсолоджувачі
    Синтетичне
  • E 953
    Ізомальт (Isomalt)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіСтабілізаториРечовини проти злежуванняГлазуруючі агентиЗагусникиНаповнювачі
    МікробіологічнеШтучне
  • E 954
    Сахарин (натрієва, калієва та кальцієва солі) (Sodium saccharin)
    - Середня безпека |Підсолоджувачі
    Синтетичне
  • E 965
    Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіСтабілізаториЕмульгаториВологоутримуючі агентиЗагусникиНаповнювачі
    РослиннеШтучне
  • E 967
    Ксиліт (Xylitol)
    - Відносно безпечний |ПідсолоджувачіЕмульгаториВологоутримуючі агентиЗагусникиСтабілізатори
    РослиннеШтучне