Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Емульгатори - це група харчових добавок, які допомагають змішувати речовини, що зазвичай не змішуються, наприклад, олію та воду. Вони виготовляються з різних джерел, включаючи рослинні олії, тваринні жири та синтетичні матеріали. Емульгатори використовуються для покращення текстури, консистенції та терміну зберігання продуктів, таких як майонез, морозиво та випічка.
Ці добавки впливають на зовнішній вигляд, смак та відчуття продуктів у роті. Вони також допомагають зберігати продукти свіжими довше.
Деякі емульгатори, такі як лецитин, природно містяться в яєчних жовтках та соєвих бобах. Емульгатори також використовуються в косметиці та фармацевтичних препаратах. У харчовій промисловості вони позначаються кодами E з номерами від 400 до 499.
Добавки:
- E 1400Декстрин харчовий та його похідні (Dextrin)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Носії•Загусники•Стабілізатори
- E 1404Оксидований крохмаль (Oxidized starch)- Відносно безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 1422Ацетильованого крохмалю адипат (Acetylated distarch adipate)- Відносно безпечний |Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 1442Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (Hydroxypropyl distarch phosphate)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори•Речовини проти злежування
- E 1450Крохмалю натрійоктеніл сукцинат (Starch sodium octenyl succinate)- Безпечний |Емульгатори•Загусники•Стабілізатори
- E 150Цукровий колер (Caramel color)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 150aЦукровий колер I простий (Caramel Color)- Безпечний |Барвники•Емульгатори
- E 150dЦукровий колер IV (Caramel Color IV)- Середня безпека |Барвники•Емульгатори
- E 1518Триацетин (Glyceryl triacetate)- Відносно безпечний |Емульгатори•Носії•Вологоутримуючі агенти
- E 1520Пропілен гліколь (Propylene glycol)- Відносно безпечний |Емульгатори•Носії•Глазуруючі агенти•Вологоутримуючі агенти
- E 181Таніни харчові (Tannin)- Середня безпека |Барвники•Загусники•Емульгатори•Стабілізатори
- E 322Лецитини (Lecithins)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори
- E 325Лактат натрію (Sodium lactate)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори•Вологоутримуючі агенти•Емульгуючі солі•Загусники•Наповнювачі•Регулятори кислотності
- E 331Цитрати натрію (Sodium citrates)- Безпечний |Емульгатори•Емульгуючі солі•Комплексоутворювачі•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 331(i)Цитрат натрію 1-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Емульгатори•Носії•Стабілізатори
- E 331(ii)Цитрат натрію 2-заміщений (Sodium dihydrogen citrate)- Безпечний |Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 331(iii)Цитрат натрію 3-заміщений (Trisodium citrate)- Безпечний |Емульгатори•Носії•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 339Фосфати натрію (Sodium phosphates)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгатори•Емульгуючі солі
- E 340Фосфати калію (Potassium phosphates)- Безпечний |Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Емульгатори•Емульгуючі солі•Загусники•Регулятори кислотності•Стабілізатори
- E 401Альгінат натрію (Sodium alginate)- Абсолютно безпечний |Желеутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Загусники•Комплексоутворювачі•Наповнювачі•Піноутворювачі•Стабілізатори•Емульгатори•Носії
- E 406Агар (Agar)- Абсолютно безпечний |Желеутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Загусники•Глазуруючі агенти•Наповнювачі•Стабілізатори•Емульгатори•Носії
- E 407Каррагінан (Carrageenan)- Абсолютно безпечний |Желеутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Загусники•Глазуруючі агенти•Наповнювачі•Стабілізатори•Емульгатори•Носії
- E 410Камедь рожкового дерева (Locust bean gum)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Загусники
- E 412Гуарова камедь (Guar gum)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Загусники
- E 414Гуміарабік (Gum arabic)- Абсолютно безпечний |Глазуруючі агенти•Стабілізатори•Емульгатори•Загусники•Наповнювачі•Носії
- E 415Ксантанова камедь (Xanthan gum)- Абсолютно безпечний |Піноутворювачі•Стабілізатори•Емульгатори•Загусники
- E 420Сорбіт та сорбітовий сироп (Sorbitol)- Відносно безпечний |Текстуратори•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Загусники•Наповнювачі•Стабілізатори•Підсолоджувачі•Емульгатори
- E 433Поліоксиетиленсорбітанмоноолеат, Твін-80 (Polysorbate 80)- Середня безпека |Емульгатори•Стабілізатори
- E 440Пектини (Pectin)- Абсолютно безпечний |Емульгатори•Загусники•Глазуруючі агенти•Желеутворювачі•Стабілізатори
- E 445Гліцеринові ефіри деревної смоли (Glycerol esters of wood rosins)- Безпечний |Стабілізатори•Емульгатори
- E 450Пірофосфати (Diphosphates)- Середня безпека |Вологоутримуючі агенти•Загусники•Затверджувачі•Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгатори•Емульгуючі солі
- E 450iПірофосфат натрію однозаміщений (Disodium diphosphate)- Середня безпека |Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Загусники•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгатори•Емульгуючі солі
- E 451Трифосфати (Triphosphates)- Середня безпека |Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Загусники•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгатори•Емульгуючі солі
- E 452Поліфосфати (Polyphosphates)- Відносно безпечний |Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Загусники•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгатори•Емульгуючі солі
- E 466Карбоксіметилцелюлози натрієва сіль (Carboxymethyl cellulose)- Середня безпека |Желеутворювачі•Вологоутримуючі агенти•Глазуруючі агенти•Загусники•Затверджувачі•Наповнювачі•Стабілізатори•Емульгатори
- E 471Моно- та дигліцериди жирних кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Емульгатори•Речовини проти піноутворення•Глазуруючі агенти•Стабілізатори
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Емульгатори•Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 472eЕфіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот (Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори•Комплексоутворювачі
- E 475Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (Polyglycerol esters of fatty acids)- Безпечний |Емульгатори•Стабілізатори
- E 476Ефіри полігліцерину взаємоетерифікованих рацинолових кислот (Polyglycerol polyricinoleate)- Відносно безпечний |Емульгатори
- E 965Мальтітол і мальтітоловий сироп (Maltitol)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Наповнювачі•Стабілізатори•Підсолоджувачі
- E 967Ксиліт (Xylitol)- Відносно безпечний |Емульгатори•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Стабілізатори•Підсолоджувачі
- E 999Екстракт квілайї (Quillaia extract)- Відносно безпечний |Піноутворювачі•Емульгатори