Консерванти — Е-добавки

Походження добавки:

Консерванти - це група харчових добавок, які допомагають зберігати їжу довше. Вони захищають продукти від псування, викликаного бактеріями, грибками та іншими мікроорганізмами. Консерванти можуть бути природними (наприклад, сіль, цукор, оцет) або синтетичними (хімічно створеними). Їх додають у різноманітні продукти, такі як консерви, соки, джеми та м'ясні вироби.

Ці добавки впливають на термін придатності продуктів, зберігаючи їх смак, колір та текстуру. Вони також допомагають запобігти харчовим отруєнням, зупиняючи ріст шкідливих мікробів.

Деякі консерванти, як-от нітрити, використовуються для надання м'ясним виробам характерного рожевого кольору. Бензойна кислота, яка часто використовується як консервант, природно міститься в журавлині та чорниці.

Добавки:

  • E 1105
    Лізоцим (Lysozyme)
    - Безпечний |Консерванти
    ТвариннеМікробіологічне
  • E 1510
    Спирт етиловий (Ethanol)
    - Безпечний |НаповнювачіКонсерванти
    МікробіологічнеШтучне
  • E 200
    Сорбінова кислота (Sorbic acid)
    - Безпечний |Консерванти
    Штучне
  • E 202
    Сорбат калію (Potassium sorbate)
    - Безпечний |Консерванти
    ШтучнеРослинне
  • E 210
    Бензойна кислота (Benzoic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеМікробіологічнеРослинне
  • E 211
    Бензоат натрію (Sodium benzoate)
    - Висока небезпека |Консерванти
    РослиннеСинтетичне
  • E 216
    Пара-оксибензойной кислоти пропіловий ефір (Propyl p-hydroxybenzoate)
    - Висока небезпека |Консерванти
    Синтетичне
  • E 217
    Пара-оксибензойной кислоти пропіловий ефір, натрієва сіль (Sodium propyl p-hydroxybenzoate)
    - Висока небезпека |Консерванти
    Синтетичне
  • E 218
    Пара-оксибензойной кислоти метиловий ефір (Methyl p-hydroxybenzoate)
    - Відносно безпечний |Консерванти
    Синтетичне
  • E 220
    Сірки двоокис (Sulfur dioxide)
    - Середня безпека |АнтиоксидантиПоліпшувачі борошна і хлібаВідбілювачіКонсерванти
    Синтетичне
  • E 222
    Натрію гідросульфіт (Sodium bisulfite)
    - Висока небезпека |АнтиоксидантиКонсерванти
    Синтетичне
  • E 223
    Натрію метабісульфіт (Sodium metabisulfite)
    - Середня безпека |ВідбілювачіКонсервантиПоліпшувачі борошна і хліба
    Синтетичне
  • E 225
    Сульфит калію (Potassium sulfite)
    - Середня безпека |АнтиоксидантиКонсерванти
    Синтетичне
  • E 226
    Сульфит кальцію (Calcium Sulfite)
    - Середня безпека |АнтиоксидантиКонсерванти
    Синтетичне
  • E 227
    Гідросульфіт кальцію (Calcium bisulphite)
    - Середня безпека |АнтиоксидантиКонсерванти
    Синтетичне
  • E 230
    Дифеніл (Biphenyl)
    - Середня безпека |Консерванти
    ШтучнеМінеральне
  • E 231
    Ортофенілфенол (2-Phenylphenol)
    - Середня безпека |Консерванти
    Синтетичне
  • E 232
    Орто-фенілфенола натрієва сіль (Sodium orthophenyl phenol)
    - Середня безпека |Консерванти
    Синтетичне
  • E 234
    Нізін (Nisin)
    - Відносно безпечний |Консерванти
    Мікробіологічне
  • E 235
    Пімаріцин (Natamycin)
    - Відносно безпечний |Консерванти
    Мікробіологічне
  • E 236
    Мурашина кислота (Formic acid)
    - Середня безпека |Консерванти
    ТвариннеШтучнеРослинне
  • E 239
    Уротропін (гексаметилентетрамін) (Hexamethylene tetramine)
    - Середня безпека |Консерванти
    Синтетичне
  • E 250
    Натрію нітрит (Sodium nitrite)
    - Середня безпека |Фіксатори кольоруКонсерванти
    Синтетичне
  • E 252
    Калію нітрат (Potassium nitrate)
    - Середня безпека |Фіксатори кольоруКонсерванти
    Синтетичне
  • E 260
    Оцтова кислота (Acetic acid)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіКонсерванти
    ШтучнеМікробіологічне
  • E 262
    Ацетат натрію (Sodium acetate)
    - Безпечний |Регулятори кислотностіКонсерванти
    Штучне
  • E 280
    Пропіонова кислота (Propionic acid)
    - Безпечний |Консерванти
    МікробіологічнеШтучне
  • E 290
    Вуглецю двоокис (Carbon dioxide)
    - Безпечний |ПіноутворювачіПакувальні газиПропелентиКонсервантиКарбонізатори
    Штучне
  • E 385
    Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (Calcium disodium EDTA)
    - Відносно безпечний |АнтиоксидантиКонсервантиКомплексоутворювачіФіксатори кольору
    Синтетичне
  • E 519
    Сульфати міді (Copper sulfate)
    - Відносно безпечний |Фіксатори кольоруКонсерванти
    Синтетичне