Походження добавки:
Група добавки:
Консерванти - це група харчових добавок, які допомагають зберігати їжу довше. Вони захищають продукти від псування, викликаного бактеріями, грибками та іншими мікроорганізмами. Консерванти можуть бути природними (наприклад, сіль, цукор, оцет) або синтетичними (хімічно створеними). Їх додають у різноманітні продукти, такі як консерви, соки, джеми та м'ясні вироби.
Ці добавки впливають на термін придатності продуктів, зберігаючи їх смак, колір та текстуру. Вони також допомагають запобігти харчовим отруєнням, зупиняючи ріст шкідливих мікробів.
Деякі консерванти, як-от нітрити, використовуються для надання м'ясним виробам характерного рожевого кольору. Бензойна кислота, яка часто використовується як консервант, природно міститься в журавлині та чорниці.
Добавки:
- E 1105Лізоцим (Lysozyme)- Безпечний |Консерванти
- E 1510Спирт етиловий (Ethanol)- Безпечний |Наповнювачі•Консерванти
- E 200Сорбінова кислота (Sorbic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 202Сорбат калію (Potassium sorbate)- Безпечний |Консерванти
- E 210Бензойна кислота (Benzoic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 211Бензоат натрію (Sodium benzoate)- Висока небезпека |Консерванти
- E 216Пара-оксибензойной кислоти пропіловий ефір (Propyl p-hydroxybenzoate)- Висока небезпека |Консерванти
- E 217Пара-оксибензойной кислоти пропіловий ефір, натрієва сіль (Sodium propyl p-hydroxybenzoate)- Висока небезпека |Консерванти
- E 218Пара-оксибензойной кислоти метиловий ефір (Methyl p-hydroxybenzoate)- Відносно безпечний |Консерванти
- E 220Сірки двоокис (Sulfur dioxide)- Середня безпека |Антиоксиданти•Поліпшувачі борошна і хліба•Відбілювачі•Консерванти
- E 222Натрію гідросульфіт (Sodium bisulfite)- Висока небезпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 223Натрію метабісульфіт (Sodium metabisulfite)- Середня безпека |Відбілювачі•Консерванти•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 225Сульфит калію (Potassium sulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 226Сульфит кальцію (Calcium Sulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 227Гідросульфіт кальцію (Calcium bisulphite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Консерванти
- E 230Дифеніл (Biphenyl)- Середня безпека |Консерванти
- E 231Ортофенілфенол (2-Phenylphenol)- Середня безпека |Консерванти
- E 232Орто-фенілфенола натрієва сіль (Sodium orthophenyl phenol)- Середня безпека |Консерванти
- E 234Нізін (Nisin)- Відносно безпечний |Консерванти
- E 235Пімаріцин (Natamycin)- Відносно безпечний |Консерванти
- E 236Мурашина кислота (Formic acid)- Середня безпека |Консерванти
- E 239Уротропін (гексаметилентетрамін) (Hexamethylene tetramine)- Середня безпека |Консерванти
- E 250Натрію нітрит (Sodium nitrite)- Середня безпека |Фіксатори кольору•Консерванти
- E 252Калію нітрат (Potassium nitrate)- Середня безпека |Фіксатори кольору•Консерванти
- E 260Оцтова кислота (Acetic acid)- Безпечний |Регулятори кислотності•Консерванти
- E 262Ацетат натрію (Sodium acetate)- Безпечний |Регулятори кислотності•Консерванти
- E 280Пропіонова кислота (Propionic acid)- Безпечний |Консерванти
- E 290Вуглецю двоокис (Carbon dioxide)- Безпечний |Піноутворювачі•Пакувальні гази•Пропеленти•Консерванти•Карбонізатори
- E 385Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (Calcium disodium EDTA)- Відносно безпечний |Антиоксиданти•Консерванти•Комплексоутворювачі•Фіксатори кольору
- E 519Сульфати міді (Copper sulfate)- Відносно безпечний |Фіксатори кольору•Консерванти