Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Група харчових добавок "Поліпшувачі борошна та хліба" включає речовини, які додають до борошна або тіста для покращення якості випічки. Вони можуть бути природного або синтетичного походження і складаються з ферментів, емульгаторів, окислювачів та інших компонентів.
Ці добавки використовуються для поліпшення текстури, об'єму, кольору та терміну зберігання хлібобулочних виробів. Вони впливають на процес бродіння тіста, структуру м'якушки та хрусткість скоринки.
Деякі поліпшувачі, такі як аскорбінова кислота (вітамін C), також мають антиоксидантні властивості. Деякі з цих добавок використовувалися ще в давнину: наприклад, давні єгиптяни додавали в тісто пророщене зерно, яке містить природні ферменти для поліпшення якості хліба.
Добавки:
- E 1100Амілази (Amylase)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба
- E 170Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Речовини проти злежування•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Носії•Барвники•Затверджувачі
- E 220Сірки двоокис (Sulfur dioxide)- Середня безпека |Консерванти•Відбілювачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Антиоксиданти
- E 223Натрію метабісульфіт (Sodium metabisulfite)- Середня безпека |Поліпшувачі борошна і хліба•Відбілювачі•Консерванти
- E 224Калію метабісульфіт (Potassium metabisulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Відбілювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба•Антиоксиданти
- E 327Лактат кальцію (Calcium lactate)- Абсолютно безпечний |Загусники•Регулятори кислотності•Затверджувачі•Емульгуючі солі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Емульгуючі солі•Поліпшувачі борошна і хліба•Затверджувачі•Речовини проти злежування•Розпушувачі
- E 450Пірофосфати (Diphosphates)- Середня безпека |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Загусники•Вологоутримуючі агенти•Комплексоутворювачі•Емульгатори•Поліпшувачі борошна і хліба•Затверджувачі•Емульгуючі солі•Розпушувачі
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Антиоксиданти•Стабілізатори•Поліпшувачі борошна і хліба•Емульгатори•Комплексоутворювачі
- E 510Хлорид амонію (Ammonium chloride)- Середня безпека |Поліпшувачі борошна і хліба
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Стабілізатори•Регулятори кислотності•Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Комплексоутворювачі