Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Група харчових добавок "Поліпшувачі борошна та хліба" включає речовини, які додають до борошна або тіста для покращення якості випічки. Вони можуть бути природного або синтетичного походження і складаються з ферментів, емульгаторів, окислювачів та інших компонентів.
Ці добавки використовуються для поліпшення текстури, об'єму, кольору та терміну зберігання хлібобулочних виробів. Вони впливають на процес бродіння тіста, структуру м'якушки та хрусткість скоринки.
Деякі поліпшувачі, такі як аскорбінова кислота (вітамін C), також мають антиоксидантні властивості. Деякі з цих добавок використовувалися ще в давнину: наприклад, давні єгиптяни додавали в тісто пророщене зерно, яке містить природні ферменти для поліпшення якості хліба.
Добавки:
- E 1100Амілази (Amylase)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба

- E 170Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)- Безпечний |Носії•Затверджувачі•Барвники•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Речовини проти злежування•Стабілізатори

- E 220Сірки двоокис (Sulfur dioxide)- Середня безпека |Відбілювачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Консерванти•Антиоксиданти

- E 223Натрію метабісульфіт (Sodium metabisulfite)- Середня безпека |Консерванти•Поліпшувачі борошна і хліба•Відбілювачі

- E 224Калію метабісульфіт (Potassium metabisulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Поліпшувачі борошна і хліба•Відбілювачі

- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Комплексоутворювачі•Антиоксиданти


- E 327Лактат кальцію (Calcium lactate)- Абсолютно безпечний |Затверджувачі•Емульгуючі солі•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Загусники


- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Загусники•Комплексоутворювачі•Речовини проти злежування•Розпушувачі•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Стабілізатори•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Вологоутримуючі агенти



- E 450Пірофосфати (Diphosphates)- Середня безпека |Загусники•Комплексоутворювачі•Розпушувачі•Стабілізатори•Емульгатори•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Вологоутримуючі агенти

- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Емульгатори•Поліпшувачі борошна і хліба•Стабілізатори•Комплексоутворювачі•Антиоксиданти


- E 510Хлорид амонію (Ammonium chloride)- Середня безпека |Поліпшувачі борошна і хліба

- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Затверджувачі•Поліпшувачі борошна і хліба•Регулятори кислотності•Стабілізатори•Комплексоутворювачі


