Походження добавки:
Група добавки:
АнтиоксидантиБарвникиВологоутримуючі агентиВідбілювачіГлазуруючі агентиЕмульгаториЕмульгуючі соліЖелеутворювачіЗагусникиЗатверджувачіКарбонізаториКомплексоутворювачіКонсервантиНаповнювачіНосіїПакувальні газиПоліпшувачі борошна і хлібаПропелентиПідсилювачі смаку і ароматуПідсолоджувачіПіноутворювачіРегулятори кислотностіРечовини проти злежуванняРечовини проти піноутворенняРозпушувачіСтабілізаториТекстураториФіксатори кольору
Група харчових добавок "Поліпшувачі борошна та хліба" включає речовини, які додають до борошна або тіста для покращення якості випічки. Вони можуть бути природного або синтетичного походження і складаються з ферментів, емульгаторів, окислювачів та інших компонентів.
Ці добавки використовуються для поліпшення текстури, об'єму, кольору та терміну зберігання хлібобулочних виробів. Вони впливають на процес бродіння тіста, структуру м'якушки та хрусткість скоринки.
Деякі поліпшувачі, такі як аскорбінова кислота (вітамін C), також мають антиоксидантні властивості. Деякі з цих добавок використовувалися ще в давнину: наприклад, давні єгиптяни додавали в тісто пророщене зерно, яке містить природні ферменти для поліпшення якості хліба.
Добавки:
- E 1100Амілази (Amylase)- Безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба
- E 170Вуглекислі солі кальцію (Calcium carbonate)- Безпечний |Стабілізатори•Барвники•Носії•Затверджувачі•Регулятори кислотності•Речовини проти злежування•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 220Сірки двоокис (Sulfur dioxide)- Середня безпека |Консерванти•Відбілювачі•Антиоксиданти•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 223Натрію метабісульфіт (Sodium metabisulfite)- Середня безпека |Відбілювачі•Консерванти•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 224Калію метабісульфіт (Potassium metabisulfite)- Середня безпека |Антиоксиданти•Відбілювачі•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 300Аскорбінова кислота (Ascorbic acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Антиоксиданти•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 327Лактат кальцію (Calcium lactate)- Абсолютно безпечний |Поліпшувачі борошна і хліба•Емульгуючі солі•Затверджувачі•Регулятори кислотності•Загусники
- E 341Фосфати кальцію (Calcium phosphates)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Затверджувачі•Емульгуючі солі•Речовини проти злежування•Вологоутримуючі агенти•Поліпшувачі борошна і хліба•Загусники•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 450Пірофосфати (Diphosphates)- Середня безпека |Комплексоутворювачі•Затверджувачі•Емульгатори•Емульгуючі солі•Вологоутримуючі агенти•Поліпшувачі борошна і хліба•Загусники•Регулятори кислотності•Розпушувачі•Стабілізатори
- E 472Ефіри й гліцериди кислот (Mono- and diglycerides of fatty acids esterified with acetic, lactic, citric, or tartaric acid)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Емульгатори•Стабілізатори•Антиоксиданти•Поліпшувачі борошна і хліба
- E 510Хлорид амонію (Ammonium chloride)- Середня безпека |Поліпшувачі борошна і хліба
- E 516Сульфати кальцію (Calcium sulfate)- Безпечний |Комплексоутворювачі•Стабілізатори•Затверджувачі•Регулятори кислотності•Поліпшувачі борошна і хліба