Кок-о-ван Півень у вині по-французськи
Сподобався?
В обране
Опублікував рецепт
Про страву
1:30 г
4 порції
Легко готувати
Кокован (Coq au vin) — це швидкий і простий рецепт приготування курки вдома для всієї родини. Це втілення справжнього духу французької кухні – смачна страва в сільському стилі, яка збирає всіх за столом, щоб насолодитися ситною їжею та келихом хорошого червоного вина. Легенда веде цю страву ще з часів Юлія Цезаря. Класичний варіант страви вимагає червоного вина, зокрема бургундського, але в різних регіонах Франції є свої версії; наприклад, coq au vin jaune (Юра), coq au Riesling (Ельзас) і coq au Champagne.
Інгредієнти
- 1 - шт
- 1 - шт
- 2 - шт
- 2 - шт
- 4 - шт
- 4 - шт
- 700 - мл
- 2 - гр
- 5 - шт
- 240 - мл
- 50 - гр
- 1 - ст. ложка
- 1 - ст. ложка
Приготування
Крок 1
У великій мисці змішайте цибулю, моркву, селеру та зубчики часнику. Розкладіть половину суміші у велику неглибоку форму для запікання.
Крок 2
Викладіть на овочі шматочки курки, а решту овочів викладіть на курку. Зверху покладіть 2 гілочки чебрецю.
Крок 3
Налийте вино на курячу суміш до повного.
Крок 4
Щільно закрийте фольгою курку і поставте в холодильник на 12-18 годин.
Крок 5
Розігрійте духовку до 170˚C.
Крок 6
Налийте олію у велику сковорідку та поставте на середньо-сильний вогонь.
Крок 7
Додайте подрібнений бекон чи сало і смажте 2-3 хвилини. Зніміть з вогню шумівкою і відкладіть сало.
Крок 8
Вийміть курку з маринаду і обсушіть. Приправте сіллю та перцем і викладіть шматочки на розігріту сковорідку шкіркою вниз, обсмажуючи шматки з кожного боку протягом 2-3 хвилин. Вийміть з сковорідки та відкладіть.
Крок 9
Злийте маринад з овочів в окрему ємність. Викладіть мариновані овочі в сковорідку і тушкуйте 3-4 хвилини. Додайте маленьку цибулю та продовжуйте обсмажувати 2-3 хвилини.
Крок 10
Додайте 2 склянки маринаду з вина в форму для запікання і залийте курячим бульйоном.
Крок 11
Помістіть обсмажені шматочки курки у форму шкірою догори, а зверху покладіть гілочки чебрецю, що залишилися. Приправте сіллю та перцем, накрийте кришкою та поставте в духовку на 45–55 хвилин або поки курка повністю не приготується.
Крок 12
Приготуйте соус: Вийміть форму з духовки та злийте 1 склянку рідини. Перелийте проціджену рідину в каструлю і кип’ятіть 2-3 хвилини.
Крок 13
У невеликій мисці розімніть вершкове масло та борошно та влийте суміш у киплячу рідину. Продовжуйте тушкувати і збивати, поки суміш не загусне і не стане однорідною. Злегка приправте сіллю і перцем.
Крок 14
Для подачі: покладіть пару шматочків курки в кожну миску, а зверху покладіть 3-4 цибулини. Збризніть трохи загущеним соусом та посипте невеликою кількістю сала та свіжого чебрецю. Приправте сіллю та перцем і подавайте.
Схожі рецепти
Зелена паста з шпинатом та базиліком
1
Тальятелле з білими грибами
1
Кок-о-ван Півень у вині по-французськи
1
Парміджана з баклажанів
1
Рататуй
1