Різдвяний штоллен з марципаном
Сподобався?
В обране
Опублікував рецепт
Різдвяний столлен, відомий у Німеччині як Christstollen або Weihnachtsstollen, — це дріжджовий фруктовий хліб, який випікають із сухофруктами, цукатами цитрусової цедри, горіхами та спеціями. Щоллен випікають у вільній формі у вигляді коржів, які складаються у характерний для них спосіб. Щоллен солодкий, але він містить відносно мало доданого цукру, а натомість отримує свою солодкість від сухофруктів і цукатів з цедри цитрусових. Хоча він солодкий, він не повинен містити багато цукру. Щоллен відомий як присипаний товстим шаром цукрової пудри, що нагадує засніжений німецький пейзаж (наприклад, прекрасний Рамзау біля Берхтесгадена внизу), і запечений зі спеціями, що передають тепло різдвяної пори.
Інгредієнти
- 1 - склянка
- 3 - ч. ложка
- 0.5 - склянка
- 4 - склянка
- 1 - шт
- 2 - шт
- 180 - гр
- 2 - ч. ложка
- 1 - шт
- 1 - ч. ложка
- 0.3 - ч. ложка
- 0.5 - ч. ложка
- 250 - гр
- 250 - гр
- 85 - гр
- 85 - гр
- 0.5 - склянка
- 100 - гр
- 100 - гр
Приготування
Крок 1
Помістіть родзинки, цедру цитрусових і мигдаль у середню миску і залийте ромом. Відкладіть і дайте фруктовій суміші просочитися ромом, поки готується тісто.
Крок 2
Розмішайте дріжджі та 2 столові ложки цукру в теплому молоці та залиште в теплому місці на 10-15 хвилин до утворення піни.
Крок 3
Помістіть борошно, решту цукру, яйце, жовтки, масло, ванільний екстракт, цедру лимона, сіль, кардамон і корицю в чашу міксера, з гаком для тіста. Додайте суміш з дріжджів та молока та перемішайте.
Крок 4
Вимішуйте тісто 7-8 хвилин. Вийміть тісто та перекладіть назад у чашу, злегка збризнувши чашу олією. Накрийте поліетиленовою плівкою та поставте в тепле місце або ледь розігріту духовку на годину, доки тісто не підніметься майже вдвічі.
Крок 5
Розкрийте тісто та додайте в нього змочену фруктово-горіхову суміш, попередньо виливши залишки рому.
Використовуючи гачок для тіста, замішайте фруктово-горіхову суміш у тісто до однорідності. Якщо тісто занадто вологе, додайте трохи борошна, доки тісто не буди відділятися від стінок миски.
Крок 6
Викладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню та розріжте його на дві однакові половини. Притисніть або розкачайте кожну частину в овал товщиною приблизно 2,5 см.
Крок 7
Розкачайте кожен шматочок марципану в поліно довжиною розкачаного тіста. Акуратно втисніть марципан в середину тіста. Зігніть ліву частину тіста, щоб покрити марципан, потім загніть праву сторону поверх лівої так, щоб її край знаходився ліворуч від середини столлена. Іншими словами, не складайте праву сторону повністю до лівого краю столлена.
Крок 8
Викладіть штоллен на вистелене деко. Нещільно накрийте штоллен поліетиленовою плівкою і дайте йому відпочити в теплому місці на 40-60 хвилин, поки він не підніметься. У цей момент ви можете зняти родзинки, які стирчать із тіста, щоб вони не підгоріли.
Крок 9
Розігрійте духовку до 190 градусів C і випікайте штоллен 30-40 хвилин або до золотистого кольору. Дайте штоллену постояти 5 хвилин, потім за допомогою зубочистки проткніть отвори по всьому штоллену (це дозволить маслу просочитися).
Крок 10
Змастіть штоллен розтопленим маслом, поки він ще теплий. Одразу щедро посипте цукровою пудрою, втираючи її в складки та боки. Дайте штоллену повністю охолонути. Ви можете ще раз посипати його цукровою пудрою, коли охолоне.
Крок 11
Штоллен можна нарізати і з’їсти або щільно загорнути (в поліетиленову плівку, а потім у фольгу) і залишити «дозрівати» в прохолодному місці протягом 2 тижнів. Рідина із сухофруктів далі проникне в тісто, надаючи йому більше смаку та вологи.
Схожі рецепти
Віденський штрудель із вишнею та крихтами
1
Різдвяний штоллен з марципаном
2
Печиво "Пальці відьми"
1
Молдавська капронова бабка Babă neagră
2
Гарбузові кекси
1