Який буває гострий перець

Який буває гострий перець

Термін "пекучість" використовується для опису "гарячості" гострої їжі. Хоча гостроту можна виміряти чисельно за спеціальною шкалою, досвідчені гурмани та любителі пряних смаків звертають увагу й на інші характеристики. За пекучість червоних чилі відповідає алкалоїд капсаїцин. Чилі з дуже високим вмістом капсаїцину збирають і навіть готують у захисних окулярах і комбінезонах, і не рекомендується використовувати їх неспеціалістам. Капсаїцин використовується при виготовленні перцевих балончиків та іншої зброї, а також у медичних цілях.

Вживання в їжу Carolina Reaper або інших гострих чилі не призведе до смерті. Однак можливе передозування капсаїцину - хімічної речовини.

Низка спостережень свідчить про те, що вживання продуктів із високим вмістом капсаїцину знижує ризик розвитку раку товстої кишки.

Болгарський перець

Шкала Сковіла: 0 SHU

Який буває гострий перець

Болгарський перець найспокійніший з усіх перців і не гострий.

Болгарський перець може бути червоним, зеленим, жовтим або оранжевим. Примітно, що кожен колір має дещо інший смак. Зелені більш земляні, а червоні солодші, але вони часто взаємозамінні.

Банановий перець

Шкала Сковіла: 0 до 500 SHU

Який буває гострий перець

Банановий перець – популярна начинка для піци та бутербродів, оскільки він має дуже легкий смак, але не вважається дуже гострим перцем. Він має гострий і неповторний смак, який відрізняє його від інших перцевих родичів.

Ці перці середнього розміру гострі та м’які з яскраво-жовтим кольором (звідси і назва). У міру дозрівання вони стають солодшими, і їх часто подають маринованими, і вони є чудовим джерелом вітаміну С.

Пім'єнто (вишневий перець) 

Шкала Сковіла: 100 до 500 SHU

Який буває гострий перець

Перець піменто - це солодкий перець у формі маленького серця з м'яким смаком і дуже слабкою гостротою, зазвичай фарширований оливками і відомий своїм сиром піменто. Цікаво, що і "pimento" з португальської, і "pimiento" з іспанської походять від латинського "pigmentum", що означає "пігмент". Слово «піменто» давно стало використовуватися як свого роду загальний термін для перців і ще більш узагальнено, включаючи чорний перець.

Насправді звичайну спецію, паприку, виготовляють із сушеного перцю піменто та інших м’яких або солодких перців.

Перець Анахайм

Шкала Сковіла: 500 до 2 000 SHU

Який буває гострий перець

Перець Анахайм – це те саме, що перець Нью-Мексико, каліфорнійський чилі та Магдалена. Ці тонкі перці мають довжину приблизно 15 см і спочатку зелені, а потім стають темно-червоними.

Вони вважаються м’якими перцями, тому вони мають трохи гостроти, але нічого, з чим би не могла впоратися звичайна людина.

Поблано

Шкала Сковіла: 1 000 до 2 000 SHU

Який буває гострий перець

Перець Поблано часто порівнюють з халапеньо, оскільки він має схожий вигляд і схожий смак. Однак перець поблано приблизно в три рази більший за перець халапеньо і має набагато менше гіркоти.

Ці перці родом із Мексики, і коли їх висушують, їх називають анчо чилі. Вони надзвичайно смачні, якщо їх фарширувати рисом або м’ясом, запікати чи смажити у фритюрі.

Халапеньо

Шкала Сковіла: 2 500 до 6 000 SHU

Який буває гострий перець

Халапеньо — це добре відомий перець, який додається до таких мексиканських страв, як начос і тако. Багато людей люблять мариновані халапеньо, тому що гіркота менш інтенсивна, але смак все одно чудовий.

Назва "халапеньо" в перекладі з іспанської означає "Халапа" (або Халапа), столиця штату Веракрус, Мексика. Спочатку там вирощували халапеньо, звідси й назву.

Типовий перець халапеньо містить більше вітаміну С, ніж апельсин, тому якщо вам потрібен додатковий вітамін С, візьміть халапеньо.

Корона єпископа

Шкала Сковіла: 5 000 до 30 000 SHU

Який буває гострий перець

Перець корона єпископа — це гострий маленький перець чилі, який має форму єпископської корони, звідси й назва. Він дає гіркоту і чудово підходить для приготування їжі.

Смак цього перцю одночасно пряний та фруктовий при повному дозріванні. Коли вони зелені, вони мають більш рослинний смак, хоча в міру повного дозрівання та дозрівання від зеленого до червоного смак стає більш солодким та фруктовим. Спробуйте їх у сальсі чи гострих соусах, або зневоднюйте їх для приготування гострих пластівців чилі чи порошків.

Серрано

Шкала Сковіла: 10 000 до 23 000 SHU

Який буває гострий перець

Серрано — ще один перець, який часто плутають з халапеньо. Ці маленькі зелені перці мають пристойний ефект, але нічого, що змусить вас кашляти та просити води. Вони починаються зеленими, саме тоді більшість людей використовують їх у їжу. Але з часом вони стають червоними, коли дозрівають. Ви можете насолоджуватися ними сирими або смаженими, і вони стануть чудовою начинкою, щоб додати трохи кольору страві.

Болівійський райдужний перець чилі

Шкала Сковіла: 10 000 до 30 000 SHU

Який буває гострий перець

Болівійський райдужний чилі, що століттями вирощується в Болівії, є чудовою рослиною. Рослини починають давати плоди яскраво-фіолетовими і стають жовтими, помаранчевими та червоними, при цьому всі стадії перцю присутні на рослині одночасно, що робить його яскравим та барвистим доповненням до вашого саду або вашого будинку.

Їх можна вирощувати в приміщенні, і вони будуть плодоносити постійно, цілий рік. При вирощуванні на свіжому повітрі їм потрібен теплий клімат.

Перці дрібні, близько 2,5 см, конусоподібні, ростуть вертикально на рослині. Вони чимось нагадують різдвяні вогні через свою форму і яскравий і різноманітний колір.

Каєнський перець

Шкала Сковіла: 30 000 до 50 000 SHU

Який буває гострий перець

Каєнський перець найчастіше споживають у вигляді порошку, оскільки каєнський перець є чудовою приправою під час приготування їжі. Від квасолі чилі до м’яса тако каєнський перець є чудовим доповненням. У формі перцю вони надзвичайно тонкі й приблизно п'ять-сім см завдовжки.

Саме їх уявляють багато людей, коли говорять про гострий перець.

Перець Табаско

Шкала Сковіла: 30 000 до 50 000 SHU

Який буває гострий перець

Перець табаско - це перець чилі, що походить з Мексики, найбільш відомий тим, що з нього роблять знаменитий соус табаско. Перці яскраво-червоні та дають хороший рівень гіркоти.

Слово "табаско" - це назва штату в Мексиці. Першою з'явилася назва перцю, яка пізніше була перейнята знаменитим гострим соусом McIlhenny Co.

Перець чілі Пташине око

Шкала Сковіла: 50 000 до 100 000 SHU

Який буває гострий перець

Крихітні перці чилі «Пташине око» родом з Камбоджі, В'єтнаму, Таїланду, Філіппін та сусідніх країн, але тепер їх можна знайти у всьому світі.

Імовірно, вони називаються чилі «пташине око» через їхню маленьку круглу форму і тому, що вони були рознесені птахами, на яких не діє гострота перцю. Історично гострий перець використовувався як природний засіб від артриту, ревматизму, метеоризму та зубного болю, і його можна використовувати як засіб від комах при змішуванні з водою.

Тайський чилі перець

Шкала Сковіла: 50 000 до 100 000 SHU

Який буває гострий перець

Як виглядає тайський перець чилі?

Існує багато різновидів тайського чилі, але часто це невеликі тонкостінні конічні перці довжиною 3 - 5 см. Зазвичай збирають урожай, коли він дозріє до червоного кольору, але його можна використовувати будь-коли.

Існує багато різних типів тайського перцю чилі, від гострого до дуже гострого.

Перець Хабанеро

Шкала Сковіла: 200 000 до 300 000 SHU

Який буває гострий перець

Перець Хабанеро – ще один перець, відомий своєю гостротою. Люди люблять вживати хабанеро в гострих соусах або навіть приправляти маргариту чи інший коктейль. Хабанеро чудово смакують і можуть бути помаранчевими або червоними. Вони короткі та міцні порівняно з іншим перцем чилі, який тонкий і довгий. Але в них приблизно стільки ж спецій, скільки в халапеньо.

Бхут Джолокія​ (перець-привид)

Шкала Сковіла: 855 000 – 1 041 427 SHU

Який буває гострий перець

Перець Bhut Jolokia має довжину від 5 до 7 см і варіюється від червоного та оранжевого до фіолетового та коричневого. У них тонка пом'ята шкіра, яка легко рветься.

Смак набуває поетапно – спочатку дуже солодкий смак чилі, а потім інтенсивна пекучість, яке посилюється протягом приблизно 15 хвилин. Будьте обережні при поводженні та використанні.

Бхут Джолокія - це перець, що росте в природних умовах, який можна знайти в основному на північному сході Індії та в сусідньому Бангладеш. Через те, що «бхут» означає «привид» мовою асам, цей перець часто називають «примарним перцем» у західному світі.

Вирощування цих перців може бути важким, тому що перці-примари люблять більше вологи та тепла. Вони виростають в Індії та в цьому конкретному кліматі, тому найкраще ростуть у цих умовах.

Тринідадський скорпіон Butch T

Шкала Сковіла: 800 000 до 1 463 700 SHU

Який буває гострий перець

Trinidad Scorpion Butch T — один із найгостріших перців у світі, що має понад 1,4 мільйона теплових одиниць за шкалою Сковілла, з бугристою шкіркою та скорпіоноподібним хвостом.

Перець скорпіон називають таким, тому що загострений кінець перцю, як кажуть, нагадує жало скорпіона.

Хоча перець є корінним для Тобаго та Тринідаду, він був розмножений у Сполучених Штатах Бутчем Тейлором, засновником Zydeco Hot Sauce, у 2011 році, який надав насіння Нілу Сміту з The Hippy Seed Company та Марселю де Віт із Chilli Factory в Австралії. Сміт назвав перець на честь Бутча Тейлора.

Для вирощування та переробки цього перцю необхідно носити протигази та захисний одяг, схожий на костюми хімічного захисту. На своїй батьківщині Скорпіон Тринідада використовується у військовій промисловості для виробництва сльозогінного газу. Також отриманий капсаїцин додають у фарбу, якою покривають днища кораблів для захисту від молюсків.

Перець Чилі "Infinity"

Шкала Сковіла: 1 176 182 SHU

Який буває гострий перець

«Infinity» (у перекладі з англ. — «нескінченність») — сорт перцю чилі виду, створений у Грентемі, Великобританія селекціонером-заводчиком перців чилі та засновником компанії «Fire Foods» Ніком Вудсом.

Вудс створив «Infinity» через п'ять років після того, як почав вирощувати перці і сталося це випадково.

Плоди Інфініті округлої форми, горбкуваті, у біологічній зрілості стають насичено-червоними, виростаючи до 5 см. Смак та аромат нагадують тропічні фрукти.

У кулінарії перець використовується, як і інші супергарячі перці, переважно для приготування гострих соусів. Хороша новина в тому, що один із цих перців, ймовірно, міг би приправити їжу для армії.

7 Пот Брейн Стрейн

Шкала Сковіла: 1 000 000 до 1 350 000 SHU

Який буває гострий перець

7 Pot Brain Strain - це різновид чилі 7 Pot, створений виробником чилі на ім'я Девід Кап'єлло в Північній Кароліні в 2010 році. Назва перцю пов'язана з прислів'ям, гостроти перцю вистачить, щоб приправити 7 горщиків тушкованого м'яса.

Він названий на честь своєї зморшкуватої комкуватої текстури, що нагадує людський мозок.

Плоди спочатку зелені, а при дозріванні стають темно-червоними, коробчастою, комкуватою форми. Є також жовта та шоколадна версії Brain Strain з аналогічним рівнем гостроти.

Перець Дорсет Нага

Шкала Сковіла: 1 000 000 до 1 500 000 SHU

Який буває гострий перець

Перець Дорсет Нага - один із найгостріших перців у світі, його теплова одиниця досягає 1,5 мільйона одиниць шкали Сковілла. Він родом із Бангладешу.

Розробка сорту Dorset Naga почалася недалеко від Дорсета, Англія, приблизно в 2001 році, коли Джой і Майкл Мішо з Peppers by Post купили рослину Naga Morich в магазині східних продуктів на півдні Англії.

Плоди дозрівають від зеленого до червоного кольору і мають довжину близько 4-5 см, з дрібноморщинистою шкіркою. Його середній показник становить близько 1 мільйона плюс одиниці тепла за шкалою Сковілла, і він має фруктовий аромат і смак.

Оскільки рослина була виведена з Нага Моріч, Дорсет Нага технічно підвидом, але був визнаний окремим сортом.

Каролінський жнець

Шкала Сковіла: 1 400 000 до 2 200 000 SHU

Який буває гострий перець

Каролінський жнець в даний час є найгострішим перцем у світі, вимірюючи понад 2 мільйони теплових одиниць Сковілла.

Це надзвичайно гострий перець чилі, розроблений садівником на ім'я Ед Каррі. Його також називають перцем HP22B.

Стручки дозрівають до яскраво-червоного кольору. Шкірка має нерівну текстуру, хоча деякі плоди можуть бути більш гладкої текстура. Відмінною особливістю є типовий скорпіоноподібний хвіст дуже схожий на хвіст скорпіонового перцю.

Незважаючи на надзвичайно пекучий жар цього супер пекучого перцю, Carolina Reaper напрочуд фруктовий та солодкий. Він відмінно підходить як сухий порошк для надання гостроти та аромату, а також як соус або гострий соус.

Перець «Дихання дракона»

Шкала Сковіла: 2 480 000 SHU

Який буває гострий перець

Перець «Дихання дракона» вважається одним із найгостріших перців чилі у світі. Жар перцю «Дихання дракона» перевершує перцевий аерозоль класу поліції, і перевершує нинішнього чемпіона, Каролінського женця.

Перець був зібраний і вирощений Майком Смітом, селекціонером із Сент-Асафа в Денбіширі, Великобританія, метою якого було не вирощування жгучого перцю, а вирощування привабливого перцю для участі у конкурсі «Рослина року» на Chelsea Flower 2017.

Він був названий "Дихання дракона" на честь валлійського дракона. Наразі немає офіційної інформації про Дихання Дракона, тому його не можна назвати найгострішим перцем у світі.

Перець X

Шкала Сковіла: 3 180 000 SKU

Який буває гострий перець

Перець X, претендент на звання найгострішого перцю у світі, жгучість досягає понад 3 мільйони теплових одиниць Сковілла.

"Pepper X" - це тимчасова назва перцю чилі, виведеного Едом Каррі з Puckerbutt Pepper Company, тією ж людиною, яка створила Carolina Reaper.

За словами Еда Каррі, «Pepper X втричі гостріший, ніж будь-який інший перець, доступний у продажу. Він вдвічі гарячіший, ніж Жнець із 1,6 мільйонами, тож це небезпечний перець». Ед витратив 10 років на розробку перцю.

Хоча офіційно це не підтверджено, у деяких звітах зазначається, що він становить 3,18 мільйона теплових одиниць Сковілла, що набагато вище, ніж у Каролінського женця.